WhatsApp.
WhatsApp.

Redacció

WhatsApp torna a modificar la seva política de privacitat

Després de ser multada amb 225 milions a Europa, la companyia actualitza la seva política de privadesa

La Comissió de Protecció de Dades d’Irlanda (DPC) va imposar una sanció econòmica de 225 milions d’euros a WhatsApp per haver comès diverses infraccions de “gravetat severa” del Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) europeu. Es tracta de la multa més gran de la història declarada per l’organisme irlandès, i de la segona més important imposada a una empresa des de l’aprovació de la nova normativa de privacitat a la Unió Europea.

La multa de la DPC va ser el resultat d’una investigació iniciada el 2018 en què l’organisme volia determinar de quina manera el servei de missatgeria controlava les dades personals dels seus usuaris i com aquesta informació arribava a les mans de Facebook, l’empresa propietària de l’aplicació. La recerca conclou que WhatsApp només informava parcialment als seus usuaris sobre la gestió de la seva informació personal, i detecta quatre infraccions greus de la GDPR. Addicionalment, l’aplicació gestionava dades de persones no consumidores del servei i la DPC alerta que no s’havia notificat correctament als usuaris afectats.

“WhatsApp ha atacat el principi general de transparència i el dret fonamental de l’individu a la protecció de la seva informació que es deriva de la lliure voluntat i l'autonomia de l'individu per compartir les seves dades personals en una situació voluntària com aquesta", va denunciar la comissària de protecció de dades de la DPC, Helen Dixon. Per la titular de l’organisme públic, l’impacte dels actes de la companyia és “particularment greu” en les persones no usuàries de la plataforma, als qui considera que se’ls ha denegat el dret a exercir el control sobre la seva informació personal.

Més enllà de la multa

A més a més de la multa econòmica, la DPC va ordenar a WhatsApp l’aplicació d’una sèrie de mesures correctives per tal de solucionar els errors comesos i complir la normativa vigent al continent europeu. En declaracions al mitjà RTE, un portaveu del servei de missatgeria va declarar que "hem treballat per assegurar-nos que la informació que proporcionem és transparent i completa i continuarem fent-ho", a més a més de mostrar la seva disconformitat amb les conclusions de la investigació de l’organisme irlandès: "No estem d'acord amb la decisió sobre la transparència que vam proporcionar a les persones el 2018 i les sancions són totalment desproporcionades. Apel·larem aquesta decisió".

De totes maneres, com a conseqüència d’aquesta sanció WhatsApp ha actualitzat la seva política de privadesa per als usuaris europeus. La companyia es reorganitzarà per oferir als usuaris informació addicional sobre les dades que recull i com s'utilitzen. L'empresa també explicarà com protegeix les dades cedides a l'estranger i explicitarà la base legal per al tractament d'aquestes dades.

Fonts: metadata.cat i 4dim.ru

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive