67 anys el contemplen. Pocs bars poden arribar a una edat com aquesta i encara menys amb la bona salut que tenia el Bar Nou de Mataró. Aquest divendres, darrer laborable del 2023, no és un dia més per la gastronomia i la vida social mataronines. Tampoc per la moltíssima gent, més o menys parroquiana, que el tenia en estima com el bar fiable i imprescindible. Avui és el darrer dia del Bar Nou, popularment conegut com Ca la Juana. La clientela ja fa dies que se n’acomiada demanant-hi per darrera vegada.
Costarà veure aquella mena de xamfrà entre el carrer del Germà Francisco i la Ronda de Cervantes, al barri del Palau, sense la presència impertorbable de l’Snack-Bar Nou. Sense el bar i sense els seus responsables feinejant-hi des de primera hora i no tenint mai un no per a ningú. Ca la Juana no deuria sortir a cap rànquing de recomanacions perquè no feia cap falta: qui hi anava hi tornava i hi han passat milers de persones, atraient gent de fora Mataró i tot. El Nou no fallava mai i per més que avui hagi obert per darrer cop amb total normalitat, l’aire de comiat a un establiment com els que ja no en queden ho amarava tot. Sense tristesa, amb agraïment.
En Lluís Cortina és l’alma mater del Bar Nou, el fill de la Juana. Amb la seva jubilació tanca l’establiment que sempre va ser al mateix carrer tot i que va canviar de local. Del canvi en va sortir el nom final i oficial de Bar Nou, tot i que bona part dels fidels li seguien dient ‘Ca la Juana’, ‘el bar de la Juana’ o senzillament ‘la Juana’. En Lluís descriu les sensacions d’un dia com aquest. L’enxampem amb l’olla al foc, preparant encàrrecs de menjar que té i coordinant la feinada que també és tancar. En Jordi, el seu treballador també és rere la barra i la Roser, la seva dona, tampoc es vol perdre les darreres hores. Els clients venen a donar-los l’enhorabona i les gràcies.
“Tothom em diu que no esperi, que si puc jubilar-me ho faci i és el que he fet. Fa dos mesos vam veure que podíem retirar-nos i vam decidir tancar a finals d’any”, explica amb naturalitat. Li sap greu especialment per bona part del seu públic més fidel. “Penso molt en els treballadors que venien a les sis del matí o que tenien el nostre menú per menjar en la poca estona lliure, gent de les Cinc Sènies o del barri que ara es queden sense el seu bar”, ens explica.
El bar de la generositat
Durant més de sis dècades, la de Ca la Juana era una de les primeres llums que s’encenien, un dels primers bars a obrir. En Lluís diu que ha arribat a fer jornades de 18 i 20 hores. Fa 8 anys va decidir deixar de fer sopars. De nit el Bar Nou era tot un espectacle, amb tapes generoses.
Perquè generositat és, segurament, el gran atribut que ha tingut aquest bar per guanyar-se el cor de tanta gent. Un bar com els que ja no en queden, fidel al menú de 9 euros sense cafè o 10 amb cafetó per ser assequible. I poca conya que el menú tenia 7 o 8 primers i 1 o 8 segons per escollir, més postre i amanida.
Des que va fer públic que plegava, el Bar Nou ha vist com la clientela habituada a estar-s’hi, esmorzar, dinar, prendre alguna cosa sota els quadres de motius mataronins els donava les gràcies amb un reguitzell de darreres vegades. “Crec que com que sempre ens han vist atabalats estan contents per nosaltres”, diu en Lluís. Una clienta hi posa cullerada, i mai millor dit: “ja no queden bars de llegum, verdura, sopa, tant de casa i tan bo”, assevera. Realment la història del Nou és la d’un establiment familiar, veïnal, popular i molt fidel. Cortina explica que, per exemple, quan es casa amb un proveïdor no el canvia.
Amb l’adéu a Ca la Juana els gustos únics de les seves olles passen a la col·lecció de plats mítics a escala local. Les mandonguilles, els callos, les galtes, el fricandó, el bacallà… També les tapes, les truites, els entrepans. “Crec que tanquem deixant un molt bon record”, diu en Lluís. I no li falta raó. Passi-ho bé i gràcies, Ca la Juana.
Comentaris (5)