La signatura de contractes de lloguer va caure un 25% durant el 2023 i tres de cada quatre van superar els 1.000 euros al mes de mitjana, segons Amat Immobiliaris. L'empresa familiar catalana ha presentat aquest dimecres l'informe que resumeix l'activitat durant l'últim any i ha ressaltat "l'escassa oferta" d'habitatge per arrendar, que se situa en "mínims històrics". Així ho ha explicat el director general de la companyia, Guifré Omedes, que ha pronosticat que tot plegat "continuarà igual o pitjor" durant aquest 2024. En aquesta línia, ha avisat que el nou índex de preus tindrà "molt poc impacte" en l'accés a l'habitatge i provocarà que "s'exclogui" els "més vulnerables econòmicament" i els perfils "que no siguin els més estàndards".
"Qui accedirà als habitatges serà qui tingui el millor perfil econòmic", ha avisat Homedes. "Qui pugui pagar 1.200 accedirà al pis de 1.100 perquè és el millor perfil, el de 1.100 accedirà al de 1.000 i així vas baixant i qui queda fora és el més vulnerable", ha precisat el directiu. En aquesta línia, ha conclòs que els propietaris buscaran com a llogaters a "la família perfecta, amb dos components i grans nòmines". "Per la gent que vulgui incorporar-se al mercat de lloguer van mal dades per anys", conclou l'informe.
Els preus continuen a l'alça
Homedes ha remarcat que l'oferta d'habitatge de lloguer és baixa i això és el que provoca que ja s'acumulin dos anys consecutius de baixada en el nombre de contractes. Lligat a la falta d'oferta, l'evolució dels preus va continuar a l'alça durant el 2023 i en la immobiliària es van situar de mitjana per sobre dels 1.300 euros al mes. La xifra contrasta amb les dades de fa 10 anys, quan aleshores tan sols un de cada quatre contractes superava el llindar dels 1.000 euros mensuals.
L'informe precisa que la renda mitjana va enfilar-se fins als 1.322 euros a Barcelona, 1.385 euros a Sant Just Desvern i 1.443 euros a Sant Cugat. El document també destaca el percentatge d'estrangers que van accedir al mercat del lloguer: a la capital catalana durant l'últim any el percentatge es va enfilar fins al 37%, més del doble respecte d'abans de la covid-19, quan representava el 15%.
Pel que fa al perfil de llogater, Amat Immobiliaris ha assegurat que es va diversificar i "ja no és tan jove". A més, ha indicat que el mercat no s'adequa a la demanda. "La gent lloga el que pot, no el que vol o necessita. No tenim un mercat adequat a la demanda, tenim el mercat que tenim", ha sentenciat Homedes.
Un "bon any" en compravendes
En relació amb les compravendes, l'empresa ha assegurat que el 2023 va ser un "bon any", en la mateixa línia que el "rècord" del 2022. Així, mentre que la xifra de transaccions que es van realitzar va ser similar a l'exercici anterior, el preu mitjà va créixer.
Pel que fa tan sols a les compravendes d'habitatges de segona mà, la immobiliària ha destacat que a Barcelona durant l'últim any es van situar al voltant dels 600.000 euros. També ressalta que les operacions per sobre dels 900.000 euros es van duplicar.
En la mateixa línia que el lloguer, Homedes també ha posat el focus en la demanda per part d'estrangers, que va créixer "lleugerament" per segon any consecutiu (sobretot per part de la Xina, Iran i UE), i en el retorn del perfil inversor. La majoria d'operacions van ser per part de compradors d'entre els 40 i els 60 anys.
A l'espera de la "lletra petita" de la regulació dels lloguers
De cara al 2024 la immobiliària ha pronosticat que tot plegat serà "molt similar", tot i la baixada dels tipus d'interès i l'entrada en vigor de la regulació dels lloguers. En aquest sentit, ha indicat que caldrà veure la "lletra petita" del nou índex, que afectarà 140 municipis on viu el 80% de la població catalana.
El directiu, però, sí que s'ha referit a la condició de gran tenidor, que a Catalunya s'ha rebaixat fins als cinc o més immobles. "És una definició totalment ideològica", ha dit. "Pensar que algú que té cinc pisos pot influenciar el mercat no té cap sentit", ha etzibat.
Comentaris (1)