Vista del parc d'habitatges de Mataró
Notícies relacionades
Vista del parc d'habitatges de Mataró

1.900 habitatges de Mataró estan buits i més de 4.000 són d'us turístic o esporàdic

L'Ajuntament es compromet a limitar els habitatges turístics i d'ús no residencial, davant la manca d'oferta de lloguer i els preus disparats del mercat immobiliari, en base a una proposta de la CUP

L'Ajuntament de Mataró s'ha compromès a limitar els habitatges d’ús no residencial a la ciutat, com ara els turístics, en base a una proposta de la CUP aprovada al Ple per tots els grups excepte PP i Vox, que hi han votat en contra. Una iniciativa que es vol dur a terme tenint present que a 1 de cada 9 habitatges de Mataró no hi viu ningú de manera fixa, i que la xifra de pisos i cases que estan buits permanentment és de gairebé 1.900.

Segons recull la proposta de resolució presentada pel grup municipal de la CUP, el Cens d’Habitatges de l’INE estableix el 11,57% dels habitatges Mataró no són d’ús residencial, és a dir, en més de 1 de cada 9 habitatges no hi viu ningú, sinó que s’utilitzen per a usos turístics, segones residències, estan buits, etc. D'aquests, 1.899 habitatges estan buits, 1.096 s’utilitzen menys d’un mes l’any i 3.134 són d’ús esporàdic (s’utilitzen menys de tres mesos l’any).

Un fenomen que es dona en paral·lel a l'augment desmesurat dels preus del mercat de l'habitatge. A Mataró durant els últims anys el preu del mercat de lloguer ha augmentat un 29,96% fins a l’any 2020, segons l’Idescat. Uns augments que de cap manera han anat correlacionats a un increment dels salaris, de manera que el nombre de persones i famílies que no poden fer front al pagament de l'habitatge va en augment. Per això, en els últims anys també s'han disparat els desnonaments a la ciutat i al conjunt del país.

Catalunya posa ordre al desori dels pisos turístics

Mapa amb pisos turístics a la ciutat

Aquest desequilibri entre augment de preus, manca d'oferta i presència de milers de pisos que no són residència fixa de ningú a la ciutat, ha fet que la CUP presentés aquesta proposta avalada per la majoria de grups del Ple. Entre els acords establerts, els quals l'Ajuntament es compromet a tirar endavant, hi figura aplicar una  moratòria indefinida a l’atorgament de llicències d’habitatges d’ús turístic fins que s’adapti l’actual plantejament urbanístic i s’estableixi expressament els àmbits on sigui compatible el seu ús. A banda, s'establirà un marge transitori de cinc anys per demanar una nova llicència, a aquells habitatges que ja en disposin. 

Així mateix, s'estudiarà la presència i distribució dels pisos turístics de Mataró i prendre mesures per limitar-los, es desenvoluparà una normativa reguladora específica, i s'exercirà la inspecció de pisos turístics sense llicència, obrint els expedients sancionadors que s'escaiguin

Comentaris (14)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive