L'antiga seu de Caixa Laietana serà un hospital privat
Notícies relacionades
L'antiga seu de Caixa Laietana serà un hospital privat

Surt a subhasta l’antiga seu de Caixa Laietana al Pla d’en Boet

L’edifici abandonat pertany avui a CaixaBank, amb qui l’Ajuntament ha negociat per condicionar-ne la venda després que es negués a una cessió

L’antiga seu de Caixa Laietana i de Bankia, el mastodòntic i abandonat edifici del polígon del Pla d’en Boet de Mataró, pot tenir nou propietari ben aviat. Això passarà si fructifica el procés de subhasta que ha iniciat recentment el seu actual propietari, CaixaBank, que l’havia adquirit després de fusionar-se amb Bankia, l’entitat que en el seu moment va “heretar” l’immoble quan va absorbir Caixa Laietana.

L’Ajuntament portava anys batallant amb els diferents propietaris perquè l’edifici en desús fos cedit al consistori. Els plans eren convertir-lo, per una banda, en una nova incubadora d’empreses vinculada al TecnoCampus; i per l’altra, en seu d’oficines municipals, en el marc de la transformació del model de l’Ajuntament. Però ni Bankia en el seu moment, ni CaixaBank ara, s’hi han avingut.

El preu de sortida és prohibitiu per l'Ajuntament, que en volia una cessió

La prioritat de l’entitat financera és treure’s de sobre l’edifici però no pas gratuïtament. El preu de sortida, que voreja els 17 milions d’euros, és prohibitiu per a l’Ajuntament, que no disposa d’aquests recursos (les arques municipals no estan per aquestes aventures) i que tampoc està disposat a entrar en un procés de subhasta. Tot i així, el consistori no ha volgut quedar-se amb els braços creuats, i ha intentat buscar una fórmula per garantir que el futur propietari de l’immoble.

Antic edifici de Bankia. Foto: R.Gallofré

Antic edifici de Caixa Laietana i de Bankia. Foto: R.Gallofré

L'Ajuntament vol condicionar la venta perquè el futur propietari sigui beneficiós per Mataró

L’acord al qual s’ha arribat amb CaixaBank és establir unes clàusules en el plec de condicions de la subhasta que impedeixin que l’edifici sigui adquirit amb fins especulatius (per exemple, un fons d’inversió), o bé per a usos que vagin totalment en contra dels interessos de la ciutat. És a dir, que el nou propietari haurà de proposar una activitat productiva per a l’edifici, i no podrà ser contrària al pla d’usos establert pel solar on es troba. Per exemple, no s’hi podrà fer un supermercat.

Si la subhasta no fructifica, l'Ajuntament insistirà en la cessió

Des de l’Ajuntament confien que el procés de subhasta acabi amb l’edifici a mans d’una empresa o institució l’activitat de la qual estigui alineada amb els sectors estratègics de futur de la ciutat: la salut (“ciutat de les cures”), l’economia circular, la gestió energètica o el coneixement i la formació. En cas que la subhasta no fructifiqui i l’edifici no trobi comprador, CaixaBank i l’Ajuntament s’han emplaçat a mantenir converses per estudiar una possible cessió o fórmules similars.

L'edifici es va inaugurar l'any 2007 i va passar a ser la seu central de Caixa Laietana, que fins llavors havia estat al carrer d'en Palau. Posteriorment Bankia va adquirir Caixa Laietana i des de fa anys l'immoble es troba sense us i abandonat. El pas del temps ha fet que l'immoble, un gegant de de 32.000m2 i amb tres plantes subterrànies, la construcció del qual va tenir un cost d'uns 40 milions d'euros, s'hagin anat degradant progressivament.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive