La salut és un sector en auge al nostre país.
La salut és un sector en auge al nostre país.

Les start-up de salut dupliquen la inversió en dos anys

Les start-up de salut de Catalunya dupliquen la inversió en dos anys i sumen 226 milions d'euros el 2020

Les 'start-up' de salut de la BioRegió de Catalunya van sumar el 2020 una inversió de 226 MEUR, el doble respecte la xifra de només dos anys abans, quan es van aconseguir 112 MEUR. Les operacions més grans es concentren en els subsectors biotecnològic i de tecnologies mèdiques mentre que les companyies de 'digital health' són les que va experimentar un creixement més ràpid, amb una inversió que s'ha multiplicat per 2,6 el 2018 (34,5 MEUR). El director general de Biocat, Jordi Naval, ha destacat que es demostra la "bona salut" d'un sector "creixent, potent i que cada cop atrau més inversió i genera gran riquesa, potencial econòmic i impacte social". "Catalunya i Barcelona és un dels 'hubs' en salut amb més creixement d'Europa", ha afegit.

"Darrera aquestes dades, hi ha nous medicaments, noves vacunes, nous sistemes diagnòstics i noves solucions de salut", ha apuntat Naval, que ha celebrat la tendència a l'alça en la inversió en les 'start-up' en l'àmbit de la ciència i de la vida.

El capital risc aixecat compta sobretot amb fons internacionals


Aquestes són algunes de les dades recollides en el capítol 'Inversió en start-ups' de l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant que Biocat i CataloniaBio&Healthtec han presentat aquest dilluns al matí en roda de premsa. La principal font d'inversió durant el 2020 ha estat el capital risc, amb 140 milions d'euros repartits en 41 operacions, un 58% més que la xifra del 2019. Altres fonts han estat 54 MEUR en subvencions, 20 milions d'euros procedents del mercat borsari i uns 12 MEUR del 'crowdequity'. La xifra total recaptada el 2019 va ascendir a 123 milions d'euros, dels quals 59,44 procedien de fons de capital risc i 31,34 MEUR de subvencions, entre d'altres.

D'altra banda, l'informe destaca que el 62,2% del capital risc aixecat compta amb la participació de fons internacionals, presents en quatre de cada deu rondes de finançament. A més, la xifra dels inversors procedents de l'estranger s'ha multiplicat per cinc respecte el 2015, passant dels 14 als 73 el 2020. Per procedències, la majoria -42- són europeus, 22 dels Estats Units, 6 de l'Àsia i tres d'altres continents. D'entre les inversions aixecades més importants a nivell europeu, destaquen els 90,3 milions de Kurma Patners, els 86,8 MEUR d'Idinvest Partners o els 51,3 MEUR de Fund+.

És un bon exemple de com de competitius som davant altres països


Per la directora general de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido, l'exposició internacional "dona una idea com de competitius som davant altres països". Els fons internacionals que han invertit en empreses emergents catalanes tenen també base o són de Barcelona i Catalunya, segons ha comentat. Alguns d'aquests són, per exemple, Alta, Asabys, Ysios Capital, Nina Capital o Inveready, entre d'altres.

Per la seva banda, Naval ha subratllat que Catalunya i Barcelona és un dels 'hubs' amb més creixement d'Europa. "És un fet, no és flor d'un dia, sinó anys d'evolució. És feina feta en els darrers 10-15 anys, començant per la inversió en ciència bàsica, com diferents programes en formació d'investigadors. Aquest un pilar fonamental", ha afirmat el director general de Biocat, que celebra que la capital catalana "estigui de moda" i que els inversors hi vinguin a buscar innovació, entre d'altres.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive