Aquest 2023 hi ha 4 fronts que marcaran la inflació de l’any: l'efecte de les pujades de tipus d'interès, els preus al mercat energètic i dels aliments, la reacció de la demanda i el que passi amb els salaris i la taxa subjacent.
Després que la inflació es disparés fins a nivells mai vistos a la zona de l'euro, el Banc Central Europeu (BCE), el paper del qual passa per garantir l'estabilitat de preus mantenint la inflació en un 2%, es va haver de posar les piles trepitjant l'accelerador dels tipus d'interès: només el 2022 va aprovar 4 pujades històriques, que han deixat el preu dels diners al nivell més alt des del 2008. L'objectiu d'encarir el preu dels diners era abocar un gerro d'aigua freda sobre la demanda i que, pel fet d’haver-hi menys consum, això acabés corregint la taxa d'inflació.
De totes maneres, l'energia i els aliments han esdevingut la llenya que alimenta l'actual crisi de preus. Tot va començar amb el preu de la llum. El juny del 2021, quan l'Índex de Preus de Consum (IPC) estava al 2,7% i encara no ocupava els titulars, la factura de la llum va assolir un màxim històric empesa per l'encariment del gas. Però després de la llum, va ser la benzina la que va començar a inflamar preus. El problema és que ara que l'energia dona treva són els aliments els que recullen el relleu de les pujades de preu. A l'octubre i al novembre, mentre la taxa general es moderava, el preu dels aliments va assolir pujades històriques, superant el 15%. El 2023, però, s'espera que els aliments també deixin de pressionar preus.
Sembla que el preu de l'energia es modera, el dels aliments també i que aviat les pujades de tipus del BCE començaran a donar fruits, però no tot són bones notícies. Resulta que malgrat el forat que la inflació està obrint a la butxaca de les llars, i que els diners estan més cars per les pujades de tipus, el consum no s'ha frenat. I si el consum no es frena, la corda de preus continua tensant-se.
Finalment, en els darrers mesos la gran sorpresa l'està donant la inflació subjacent, i no és precisament una bona notícia. Que la inflació subjacent augmenti vol dir que tota aquesta tempesta de costos energètics i de materials que patien les empreses s'ha estat traslladant a preus finals dels productes que fabricaven. El risc és que la inflació subjacent s'incrusti en l'economia i l'arrossegui a efectes de segona ronda: bàsicament empènyer salaris i que aquests, alhora, pressionin més els preus, arribant a una perillosa espiral inflacionària.
Font: businessinsider.es.
Comentaris