Orientació: l’aposta estratègica de Mataró

Una segona edició reforçada de la Fira Mataró Orienta

Cugat Comas FOTO PORTADA: Orientació: l’aposta estratègica de Mataró

La segona edició de la Fira Mataró Orienta, amb més continguts i activitats, reforça l’aposta de la ciutat per l’orientació professional i educativa per a tothom sigui quina sigui la seva edat

La pregunta sobre “què vols ser de gran?” no té en la realitat resposta tan fàcil com quan la fas als infants. Ni sempre es té una predilecció clara ni es pot escollir, sovint es desconeixen opcions, itineraris, professions o dedicacions i a més els atzars i casuístiques concretes poden fer triar camins nous, buscar noves finestres, anar a per noves oportunitats. L’Ajuntament de Mataró ha reforçat en el darrer lustre la seva política formativa post-obligatòria fent coincidir tres serveis (Educació, Ocupació i Joventut) i posant el concepte d’orientació al centre. Mataró Orienta és una marca però també una declaració d’intencions. L’Administració ha de fer de brúixola, que ningú es perdi ni quedi enrere és una política pública de primera magnitud.

El mes de març arriba amb la segona edició de la Fira Mataró Orienta, que se celebrarà del 22 al 25 de març al Centre Cívic del Pla d’en Boet. L’objectiu de la Fira és acostar a la ciutadania de totes les edats informació sobre recursos formatius i recursos d’orientació tant del propi Ajuntament com d’altres institucions públiques com el Consell Comarcal i d’altres agents del territori sempre que sigui 100% subvencionats. S’hi ofereixen activitats relacionades amb informació d’estudis, exploració i descoberta d’ocupacions, suport en la presa de decisions i assessorament personalitzat  en tot el procés, també fent suport especial a les famílies.

La Fira és com un tastet de diferents ofertes disponibles i hi oferim no només la informació sinó també l’acompanyament

 

El precedent: l’èxit de 2022

El 2022 l’antiga Setmana de l’Orientació va esdevenir Fira, consumant l’estratègia compartida dels tres departaments de l’Ajuntament i l’aposta de ciutat per redreçar els índexs d’abandonament prematur dels estudis. Que tothom tingui on informar-se i que pugui escrutar totes les opcions formatives és el propòsit comú de l’Oficina d’Orientació Educativa, de l’Oficina Jove i del Servei d’Ocupació de Mataró i és alhora el motiu d’una Fira que convida a gent de totes les edats a passar-hi i informar-se. A preguntar i obtenir respostes. La primera edició va ser un èxit.

El regidor d’educació Miquel Àngel Vadell | R. Gallofré
El regidor d’educació Miquel Àngel Vadell | R. Gallofré

 

“La valoració de la Fira va ser més que positiva l’any passat. Hem creat una nova manera d’interactuar, de preguntar al voltant del conegut com Espai Àgora on els assistents poden plantejar dubtes i obtenir respostes que els acostin a solucions. La Fira és com un tastet de diferents ofertes disponibles i hi oferim no només la informació sinó també l’acompanyament. Aquesta és una de les claus per lluitar contra l’abandonament escolar prematur, oferir tota la informació i opcions per generar noves oportunitats”, explica el regidor d’Educació Miquel Àngel Vadell.

La Fira l’any passat va ser un èxit amb 1.700 assistents i una grata valoració per part de tothom. Per aquest any, explica l’Ajuntament, el repte és “arribar al públic de totes les edats, especialment a aquella població més vulnerable, fent especial èmfasi en la formació al llarg de la vida i també arribar a les famílies que volen donar suport als seus fills en la presa de decisions educatives”, assegura el regidor d’Ocupació Sergi Morales.

Morales posa en valor que “per aquesta segona edició hem implicat nous agents i apostem per apropar-nos als sectors empresarials del Maresme. Hi haurà un espai per conèixer directament ocupacions més enllà dels estudis i sessions específiques com visites a les empreses i tallers experencials que són com tastets del que serà la feina”. L’objectiu és, doncs, que tothom hi pugui trobar una sortida més de les que preveia o comptava abans d’anar-hi.

Mataró Orienta en xifres

1.700

persones a la primera Fira, al Parc Central

2.000

assistents és l’objectiu per a la segona edició

90

activitats programades sobre l’oferta formativa post obligatòria de la ciutat

Fira Mataró Orienta

El regidor Sergi Morales es dirigeix a una promoció de treballadors en formació | Cedida
FOTO: El regidor Sergi Morales es dirigeix a una promoció de treballadors en formació | Cedida

L’espai Àgora continuarà tenint un gran rellevància i s’hi podrà trobar l’assessorament personalitzat destinat a persones de totes les edats a la recerca d’orientació, demostració i descoberta d’estudis i ocupacions, un espai on consultar tot el que fa referència a escoles d’adults o mobilitat internacional. S’ha plantejat la Fira com un itinerari d’orientació que també inclou l’exposició Transitar, que reflexiona sobre les competències que es posen en joc en  els processos de presa de decisions. Aquesta exposició es pot visitar del dia 2 a l 22 de març a la Biblioteca Pompeu Fabra.

Per a totes les edats

Una de les associacions d’idees amb la que Mataró Orienta ha de bregar és aquella que redueix les polítiques d’orientació a cosa d’adolescents o joves. Ara això ja no és així i per més que el parangó més fàcil amb el que comparar la Fira pugui ser el Saló de l’Ensenyament barceloní (“però a Mataró no fem pagar!”, especifica Vadell) les activitats i informacions que s’hi recullen van destinades a gent de totes les edats. “Ens ho està dient el mercat de treball, la formació ja no és cosa d’uns anys només, ens haurem d’anar formant i actualitzant-nos. Les persones canvien les seves preferències, motivacions i interessos al llarg de les etapes vitals i, per tant, poden necessitar una reorientació professional i un conseqüent pla de formació”.

Un altre dels valors de Mataró Orienta és trencar amb els estereotips que masculinitzen determinades dedicacions i en feminitzen d’altres. “Busquem la visibilització de tots els gèneres i acabar amb la lògica de bates blanques per a dones i bates blaves per a homes”, expliquen des d’Educació.

Mataro Orienta
Mataro Orienta

 

L’aposta integral per l’Orientació

A la pràctica, la marca de Mataró Orienta va més enllà de donar nom a la fira, ve a ser un paraigües que acull a sota una aposta de ciutat per incidir directament en els col·lectius i zones més propensos a l’abandonament escolar prematur i a les dificultats d’inserció al mercat de treball. Reconvertir Tres Roques en seu de formació d’adults i l’Oficina d’Orientació va anar en aquest sentit. “Estem assentant les bases d’un model propi d’orientació al llarg de la vida, de proximitat, que es basa en establir una coordinació real entre tots els agents de la ciutat que desenvolupen tasques d’orientació. Un projecte transversal, amb marca pròpia on tots els agents treballin sota el mateix paraigües conceptual i metodològic en benefici de tota la ciutadania de Mataró”, explica Miquel Àngel Vadell.

L’objectiu de tot plegat, revertir els indicadors. Per Sergi Morales, regidor d’Ocupació “el que estem fent és que l’Orientació prengui gran rellevància, que els joves i no joves puguin acostar-se i rebre informació, allarguem l’etapa formativa de les persones i a més formació, més i millor reduiran els indicadors d’atur o abandonament escolar prematur. Contribuïm en definitiva a una ciutat més cohesionada i estem treballant en la bona línia”.

Les dates

  • Del 22 al 25 de març de 2023
  • Dimecres, dijous i divendres de 9 a 14h i de 15.30 a 19h
  • Dissabte de 10 a 14h

Continguts

  • Oferta formativa del sistema educatiu reglat (batxillerat, IFE, PFI, CFGM, CFGS, graus universitaris) que s’oferta dels centres educatius de Mataró, o Maresme en els casos que no es disposa d’oferta formativa a la ciutat.
  • Oferta formativa de la formació professional per a l’ocupació (certificats de professionalitat).
  • Serveis, programes i activitats d’orientació per acompanyar en la presa de decisions quant a l’adquisició dels coneixements i habilitats necessaris (formació i/o estades de pràctiques no laborals en centres de treball) per assolir l’objectiu professional.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive