Fira Mataró Orienta educació. Foto: R.Gallofré

Fira Mataró Orienta: un espai per trobar el teu futur formatiu i laboral

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Fira Mataró Orienta educació. Foto: R.Gallofré

La nova Fira es presenta com el punt de trobada per a conèixer totes les opcions i alternatives educatives de la ciutat, posant l’accent en la formació al llarg de la vida.

No sentir-se sol i perdut a l’hora de prendre una de les decisions més importants de la vida: què estudiar. Escollir una via formativa determina el futur, i encertar és clau. Quelcom que avui en dia no val tan sols per als adolescents o joves que acaben l’educació obligatòria i han d’escollir una carrera o un cicle formatiu. La decisió s’estén a totes les capes de la població, al llarg de tota la vida, ja que la formació permanent, el “reciclatge” i la capacitat d’adaptació són més necessaris que mai en un moment com l’actual d’innovacions i canvis tecnològics i laborals constants.

La Fira té lloc del dimecres 30 de març al dissabte 2 d'abril a l'Espai Firal del Nou Parc Central

És en aquest context que l’Ajuntament ha decidit impulsar la nova Fira Mataró Orienta, que té lloc del 30 de març al 2 d’abril a l’Espai Firal del Nou Parc Central. L’esdeveniment, organitzat pel servei d’Educació, el servei d’Ocupació de Mataró (SOM) i el servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana de l’Ajuntament de Mataró, és hereu de la Setmana de la Informació i l‘Orientació Professional (SIOP) però amb una visió molt més ambiciosa, amb un gran desplegament d’agents i institucions del món educatiu local i de l’entorn, carpes amb xerrades a càrrec d’experts, un ‘Espai Àgora’ amb assessorament personalitzat i fins a 86 activitats programades. L’objectiu és ser un punt de trobada per a facilitar informació d’opcions i alternatives educatives de la ciutat al conjunt de la ciutadania, i no només als estudiants joves.

Un dels principals objectius és combatre l’abandonament dels estudis i l’atur juvenil

Entre les activitats previstes durant els quatre dies que dura la fira, destaquen les vinculades als recursos d’orientació i formació, amb xerrades sobre temes com els estudis de formació professional en línia, el futur del sector tecnològic, l’accés laboral als cossos de seguretat, les diferents possibilitats de mobilitat internacional, el futur del sector sanitari o les diferents opcions laborals que ofereix l’administració pública, entre d’altres. A banda, els assistents podran trobar tota la informació necessària de primera mà d’organismes com el TecnoCampus, que hi presentarà la seva àmplia oferta universitària. Els ensenyaments artístics i esportius, els graus en formació professional, els programes de formació i inserció o l’oferta de les escoles d’adults seran altres àmbits amb una forta presència al Mataró Orienta.

Les claus de la fira

 

Així doncs, la nova Fira neix amb la finalitat de facilitar l’accés a l’orientació i la informació per a tothom. Una Fira situada al Parc Central i que posa al centre de tot el suport a les persones de la ciutat de qualsevol edat que vulguin i necessitin informar-se, conèixer i prendre decisions relacionades amb els itineraris educatius i laborals. La Fira també és possible gràcies al suport rebut per part de la Diputació de Barcelona dins del programa pilot NOE 4.10 centrat en les noves oportunitats educatives, on Mataró és un dels vuit municipis participants. Fruit d’aquest projecte, Mataró ja va obrir la tardor passada l’Oficina d’Orientació Educativa, per evitar l’abandonament prematur dels estudis entre els joves de 16 a 24 anys. A més, el Projecte NOE ha de servir per caminar cap al concepte de Mataró Orienta 360º, on l’Ajuntament aposta per situar l’orientació al centre de tot i al llarg de la vida.

alumnes 2         

Un dels principals objectius de la Fira Mataró Orienta és redoblar els esforços en aquests àmbits. Tal i com explica el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, el canvi de format de l’esdeveniment, reconvertit en fira, amb activitat també en cap de setmana i amb la presència d’assessors i experts, està pensat específicament per això. “La lluita contra l’abandonament escolar prematur i contra l’atur juvenil tan elevat que tenim passa per l’assessorament individualitzat i l’acompanyament als joves i a les seves famílies”, constata.

El regidor de Joventut, Daniel Hurtado, insisteix en l’objectiu de la Fira Mataró Orienta “d’arribar a més gent i obrir-se a tota la ciutadania”, pensant no només en joves de 18 anys que busquen orientació, sino també aquells ja més grans que vulguin canviar de carrera o de professió, que tinguin dubtes a l’hora de fer el salt al mercat laboral, o que vulguin seguir formant-se i adaptar-se a les innovacions tecnològiques dels seus àmbits. “Hem de donar solucions i oportunitats perquè tothom conegui quines són les alternatives i camins disponibles”, resol. Per al regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, la Fira ofereix “la possibilitat de conèixer tota l’oferta formativa de Mataró i de la comarca, però també cap a on va el seu mercat de treball i quina és la perspectiva de futur de la ciutat i del territori”. Morales destaca les xerrades que protagonitzaran experts i empreses de sectors com el sanitari, el comerç, la tecnologia o la logística, que permetran als assistents tenir més informació sobre les tendències de futur en cada àmbit.

De la SIOP a Mataró Orienta

Presentació de la Fira Mataró Orienta
FOTO: Presentació de la Fira Mataró Orienta

La fira és un pas endavant respecte a la Setmana de la Informació i Orientació Professional (SIOP), unes jornades que des de fa quinze anys han servit com a espai perquè cada centre educatiu expliqués la seva oferta formativa. Els seus assistents eren bàsicament estudiants d’ESO que buscaven conèixer què podien estudiar a la ciutat, sense gaire activitats complementàries. La SIOP, a més, s’havia vist afectada per la pandèmia, amb les dues darreres edicions en format virtual. Davant de tot plegat, l’Ajuntament ha decidit donar-hi un nou format, presencial i en un únic recinte obert a tota la ciutadania. Aquest és el germen de Mataró Orienta.

Les frases

 

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive