Neobanc vs. banc tradicional: les principals diferències
Neobanc vs. banc tradicional: les principals diferències

Neobanc vs. banc tradicional: les principals diferències

Definim neobanc i expliquem les principals diferències amb la banca clàssica

Un neobanc és un banc basat en les tecnologies financeres del terme anglès fintech (financial technology) que opera només digitalment o a través d’una aplicació mòbil. Pot oferir la majoria dels productes i serveis que disposa un banc convencional, menys les branques físiques. Parlem de companyies relativament joves. De fet, la denominació de neobanc data del 2017. Aquesta és la definició del concepte que proposa la web 11onze.cat.

Les estructures bancàries, així com les necessitats de la població, han canviat exponencialment durant els últims anys. Si abans era recurrent anar al banc personalment per fer gestions, ara podem fer les mateixes operacions des del sofà de casa. Gràcies a aquesta adaptació, van sorgir bancs digitals preparats per afrontar les noves inquietuds de la societat. Però malgrat suposar una agilització d’alguns tràmits bancaris, els bancs digitals actuen com a filials d’altres bancs més grans que ja disposen d’una trajectòria concreta. És justament aquí quan neixen els neobancs; una estructura bancària que comença de zero i que, a més, té com a pilar fonamental l’ús de la tecnologia fintech per oferir serveis als seus clients.

Diferències entre la banca tradicional i un neobanc

  • Productes i serveis més àgils

Als bancs tradicionals encara hi ha operacions que requereixen una visita perquè no es poden realitzar des d’una tauleta o mòbil. Obrir un nou compte, per exemple. Els neobancs, en canvi, compten amb una estructura molt més simplificada. Això implica que no ofereixen tots els productes o possibilitats d’entitats més veteranes, però sí que han aconseguit aglutinar un bon grapat de serveis amb processos més senzills. En altres paraules, ofereixen un ventall de productes més reduït però, a la vegada, més resolutiu. 

  • Poques comissions

Els neobancs poden suportar una reducció considerable de les comissions, ja que l’ús de la tecnologia suposa l’eliminació de les despeses que han d’afrontar les grans entitats bancàries i, part de les quals, intenten sufragar amb les comissions.

  • L’autonomia del client

Un dels factors més diferencials entre la banca tradicional i els neobancs. Mentre els primers es caracteritzen per tenir poca autonomia i, en conseqüència, treballen cada dia per millorar els seus serveis digitals i així guanyar més independència, els neobancs ofereixen des d’un principi la llibertat absoluta a través d’eines tecnològiques molt avançades que ajuden als clients a controlar els diners.

El desavantatge d’això, però, és que en moltes ocasions els neobancs no compten amb un servei de comunicació interpersonal entre el client i el mateix banc. Les interaccions són limitades i molt enfocades als serveis d’atenció al client darrere de les quals poden haver-hi màquines. En aquest sentit, els bancs tradicionals sí que tenen la capacitat de construir relacions més sòlides entre clients i els agents. 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive