Un espai que ha convençut a clients.
Un espai que ha convençut a clients.

Paula Saez

El model de la Caixa d'Enginyers, per què és diferent a altres caixes?

Us expliquem en què consisteix la Caixa d'Enginyers, que funciona amb un model de banca cooperativa i responsable diferent a altres caixes.

Ser conscients dels problemes mediambientals que estan succeint en el planeta és una idea que cada vegada més entitats i empreses abracen per poder canviar les seves pràctiques i afavorir la recuperació del medi ambient. Conceptes com turisme solidari apareixen amb més força, demostrant que algunes companyies sí estan conscienciades del gran perill creixent al que ens enfrontem com a societat. L’exemple concret que tractem en aquest article és el de la Caixa d'Enginyers, una banca amb un “model cooperatiu i responsable que es desenvolupa seguint criteris de bona governança, impacte social i mediambiental”. Us ho expliquem.

Com és el model de la Caixa d'Enginyers?

Caixa d'Enginyers és una societat cooperativa de crèdit que es va fundar a Barcelona, al 1967, per un grup d’enginyers. El seu president és José Oriol Sala i compta gairebé amb 500 empleats. La seva principal particularitat i tret distintiu és la de que el soci és alhora client i propietari de l'Entitat.

Això significa que els beneficis obtinguts reverteixen directament en els socis, però sempre procurant respondre a les preocupacions de la societat assumint el seu paper com a impulsor econòmic i desenvolupant el seu negoci de manera ètica i responsable. Els seus principis, que defineixen la seva estratègia, són els següents:

  • Oferir el major benefici als socis: mitjançant el desenvolupament de productes i serveis transparents, responsables i justos. Així s’asseguren de proporcionar als socis solucions completes adaptades a les seves necessitats i “basades en la qualitat del servei, l'atenció, l'assessorament i la proximitat”.
  • Potenciar les finances, de forma ètica: per a la sostenibilitat i l'acció socioambiental. Un exemple clar d’aquesta idea d’ètica és l’afirmació que les seves inversions exclouen fabricants d'armes, d'explosius o de vehicles militars, fabricants de components específics per a la indústria militar (> 10% dels ingressos), fabricants de tabac i empreses de jocs d'atzar.
  • Sostenibilitat i medi ambient: al promoure la inversió socialment responsable (ISR), que fomenta la sostenibilitat de la economia i contribueix a protegir el medi ambient. També realitzen accions de sensibilització i mitigació dels efectes del canvi climàtic.
  • Preservar la solvència del Grup: seguint criteris de prudència, ètica i integritat en la gestió i governança de l'organització.
  • Reforçar el model de gestió de persones: aprofundint en el desenvolupament del talent i de les carreres professionals. A banda, asseguren també que ofereixen igualtat d’oportunitats “a tots els nivells”.

Per què és diferent a altres caixes?

Si llegim algunes de les opinions dels clients de la Caixa d'Enginyers descobrim que fa anys realment complien amb bona part dels punts presentats anteriorment: el client sempre era la prioritat, no cobraven comissions i podies parlar directament amb el departament de préstecs (per exemple) en comptes d’haver de superar diverses barreres.

Darrerament, però, estan avançant cap a un model més comú a altres entitats bancàries que ja coneixem, on la comunicació sol ser millorable i s’afavoreixen les grans fortunes. Hi ha marge de millora per tornar a ser com eren abans, ja que es tracta d’un tipus de model a agrair i que hauria de preservar les seves arrels.   

Font: caixaenginyers

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive