Els joves volen viure en capitals i ciutats grosses. Foto: Arxiu
Els joves volen viure en capitals i ciutats grosses. Foto: Arxiu

Els joves volen viure en capitals i ciutats grosses

Les noves demandes de zones amb jardins i més contacte amb la natura estan relacionades amb la cerca de pau i benestar

patrocini Pous nova llei
 

Triar on viure és gairebé com triar com viure. Aquesta decisió crucial ve determinada per diversos factors com serveis, feina, família, relacions socials i preu. Segons l'últim informe "Viure fora de les ciutats" elaborat per Fotocasa Research el 2023, s'observa una creixent tendència a buscar habitatges fora de les grans ciutats, confirmant la tendència ja detectada l'any anterior, amb petites variacions.

El 32% dels sol·licitants d'habitatge viuen o vivien en una capital de província, i el 27% resideix en grans ciutats espanyoles. Malgrat això, només el 31% i el 25% d'aquests, respectivament, volen comprar o llogar propietats en aquestes zones. Això significa que hi ha més gent vivint en aquestes zones que interessada en elles.

Per contra, en zones rurals, a les rodalies de les grans ciutats i prop de la costa, hi ha més gent buscant habitatges que ja resideix en aquestes zones, amb diferències de tres punts en zones rurals (del 17% al 20%), quatre punts en les rodalies (del 15% al 19%), i fins i tot cinc punts prop de la costa (del 14% al 19%).

Maria Matos, directora d'Estudis i Portaveu de Fotocasa, assenyala: "Les noves demandes de zones amb jardins i més contacte amb la natura estan relacionades amb la cerca de pau i benestar. La millora de la qualitat de vida és una prioritat per a molts, i aquests aspectes són més fàcils de trobar a la perifèria que al centre d'una gran ciutat. Així, la demanda continua dirigint-se cap a la muntanya, la platja i zones costaneres, propiciant un èxode rural per a una segona residència o habitatge principal."

Aquests números mostren una tendència diferent entre compradors i llogaters. Les capitals de província i les grans ciutats tenen un paper més destacat en la demanda de lloguer, amb gairebé deu punts de diferència respecte a la compra. En canvi, en zones rurals, prop de la costa i a les rodalies urbanes, la demanda d'habitatge en propietat supera la de lloguer, amb diferències d'entre un i quatre punts.

Les xifres coincideixen amb els registres anteriors de Fotocasa Research, tot i que hi ha algunes petites diferències notables. Per exemple, el 28% dels sol·licitants de compra que busquen en una capital de província suposen dos punts percentuals més que l'any anterior. També ha augmentat la demanda de grans ciutats (23% el 2023 enfront del 20% de l'any anterior) en la compra d'habitatge.

Mudances en cerca de millor qualitat de vida

Dins d'aquest grup de sol·licitants, destaquen els que viuen en zones urbanes i busquen una casa a la perifèria, un 14%, una xifra similar a la de 2022. Un 39% d'ells ho fa per trobar una zona més tranquil·la, mentre que el 31% busca preus més assequibles, el 30% una terrassa o jardí, i el 28% millorar la qualitat de vida.

La diferència és notòria entre llogaters i propietaris. Només un 12% dels que busquen llogar volen canviar de ciutat a la perifèria, mentre que en el cas de la compra, aquesta xifra arriba al 16%.

Dins d'aquests motius, la importància és més alta entre els que busquen comprar (fins a un 45% volen viure en una zona més tranquil·la) que entre els que busquen llogar. L'única excepció és el cost de vida i les relacions socials, més importants per als que busquen llogar i canviar-se a la perifèria.

Els Joves trien les grans ciutats i les seves rodalies

Des d'una perspectiva generacional, hi ha diferències notables. Els joves mostren una major inclinació a comprar a les rodalies de les grans ciutats: el 26% dels sol·licitants de 25 a 34 anys busquen en la perifèria, enfront del 14% dels compradors de 55 a 75 anys. A més, aquest últim grup mostra interès en viure al centre de les ciutats, amb un 23%, enfront del 15% de l'any anterior.

Per als sol·licitants de 45 a 54 anys, hi ha un canvi de la demanda de la compra de zones rurals (21% el 2023 enfront del 29% el 2022) cap a les capitals de província (augmenta del 22% l'any anterior al 29% el 2023).

Pel que fa al lloguer, els joves continuen sent protagonistes en la demanda de lloguer a la perifèria i en general a totes les ubicacions, ja que els menors de 35 anys tenen un paper més important en el lloguer. L'única excepció són les ubicacions costaneres, on els majors de 35 anys tenen un paper més destacat a causa del lloguer estival o de vacances.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive