El preu dels aliments no para de pujar i afecta la inflació
Notícies relacionades
El preu dels aliments no para de pujar i afecta la inflació

La inflació se situa en el 10,8%, la taxa més alta des del 1984

L’augment de l'IPC a l'Estat es deu a la pujada dels preus dels aliments, les begudes no alcohòliques i l’electricitat

La inflació anual a l'Estat es va disparar al juliol i ha tornat a superar els dos dígits, fins al 10,8%, segons l'indicador avançat de l'Índex de Preus al Consum (IPC) de l'Institut Nacional d'Estadística. Concretament, es tracta de sis dècimes més que la taxa anual del maig, que es va situar en el 10,2%, i suposa la taxa més alta des del setembre del 1984, és a dir, dels darrers 38 anys. L’augment de la inflació es deu principalment a la pujada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, l’electricitat, i al comportament de la roba i calçat, els preus dels quals baixen menys que l’any anterior. Malgrat l’escalada dels darrers mesos, al juliol destaca en sentit contrari el descens dels carburants.

D'altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, també va augmentar sis dècimes al juliol, fins al 6,1%, la dada més alta des del gener del 1993. Pel que fa la taxa mensual, al juliol es va registrar una taxa de -0,2% respecte al juny, segons l'indicador avançat de l'IPC.

Quant a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), el mes de juliol es va produir una variació anual del 10,8 %, un increment del 0,8% en comparació amb el mes anterior. La variació mensual estimada de l’IPCA és del -0,5%.La variació anual definitiva de l'IPC corresponent al mes de juliol es coneixerà el pròxim mes.

L'IPC es manté a l'alça des de principis d'any, un augment degut, principalment, a l'escalada del preu dels carburants a conseqüència de les tensions internacionals. El mes de gener del 2022 l'IPC es va situar en un 6,1%, i va escalar fins a arribar al 9,8% al mes de març. Després de registrar una variació per sota del 9% a l'abril i al maig, el mes de juliol l'IPC ha tornat a batre una xifra rècord amb una taxa del 10,8%, la més alta des de 1984.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive