la inflació.
la inflació.

Paula Saez

Com fer front a la inflació en el nostre dia a dia

La inflació afecta a la nostra economia domèstica i al dia a dia dels productes i serveis que consumim, per la qual cosa ens toca elaborar un pla per reduir el seu impacte.

patrocini pous
 

La inflació és un procés en la economia que provoca un desequilibri entre la producció i la demanda, fet que al mateix temps produeix un augment en el nivell dels preus i els serveis com la gasolina, entre d’altres.

De forma enllaçada es produeix una pèrdua en el valor dels nostres diners i també una disminució del poder adquisitiu de la nostra moneda. Hi ha diversos tipus d’inflació i a continuació us expliquem tot al respecte, a més d’oferir una sèrie de consells per fer front a la inflació en el nostre dia a dia.

Tipus d’inflació

  • Inflació de costos de producció: és una cadena que es produeix com a conseqüència d'un augment dels preus en la producció de les primeres matèries i causa un augment del seu preu. Com a conseqüència, les empreses pugen també els preus dels productes.
  • Inflació de la demanda: d’altra banda, aquest tipus d’inflació afecta al increment de la demanda d'un bé per sobre de l'oferta disponible. Aquesta situació dona lloc a un desequilibri en la producció que afecta a una pujada en el preu o a una falta del producte o servei buscat pels interessats.
  • Inflació estructural: en tercer lloc tenim aquest tipus d’inflació que suposa una pujada dels preus en general. Ocorre quan l'augment de preu es centra en un producte clau per a l'economia i al mateix temps fa augmentar els preus d’altres productes.

Com ens afecta la inflació i consells per fer-li front

La inflació afecta de forma negativa les nostres finances i economia domestica, ja que fa augmentar el preu dels serveis i productes que necessitem adquirir i per aquest motiu hem de gastar més diners, alhora que la nostra capacitat d’estalvi disminueix. De fet, és normal que siguin els productes que més consumim els que veuen el seu preu augmentat, per la qual cosa ens toca buscar alternatives o formes de reduir l’impacte d’aquesta inflació en el nostre dia a dia. En general, aquests són alguns consells que podeu seguir:

  • Fer petits retalls per estalviar: compartir cotxe amb un company de feina per partir-vos el preu de la gasolina o reduir l’ús d’ingredients més cars al cuinar a casa són dos exemples que ens poden ajudar a estalviar una mica.
  • Avançar-se a les necessitats futures: si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és a ser previsors. D’aquesta forma, podem tenir una reserva de productes amb una data de caducitat amplia com conserves o paper higiènic per tenir-ne si el seu preu puja.
  • Analitzar l’evolució dels preus: per descobrir quin és el millor moment per comprar o si ens podem esperar un temps per adquirir el producte o servei que ens interessa, ja que en aquesta franja temporal pot abaratir-se de nou.

La inflació no depèn dels ciutadans individualment, tot i que un consum responsable pot ajudar a millorar la situació. Encara així, mentre els governs fan la seva feina per millorar l’estat de la inflació al nostre país, podem seguir amb el nostre dia a dia tenint cura de la forma en que consumim.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive