El gas i la seva escalada.
El gas i la seva escalada.

Frenar la pujada del preu del gas a Espanya: l'acord amb la UE

Després d’un creixement exponencial i crític en el preu del gas a Europa, per diversos motius, a Espanya i Portugal han aconseguir frenar-lo.

patrocini pous
 

Les darreres factures de gas i llum que hem pagat han suposat una gran despesa per a les nostres butxaques degut a un augment crític del seu preu, fins arribar al seu màxim històric. Un dels motius és la guerra a Ucraïna, però no l’únic. Davant d’aquesta situació, el president el govern, Pedro Sánchez, es va reunir amb la resta del Consell Europeu per poder avançar cap una solució, tot i que sigui temporal, que busca frenar aquesta pujada dels preus. Ho ha aconseguit, per a Espanya i Portugal, i aquí us expliquem tot el que s’ha de saber d’aquesta qüestió i com ens afectarà.

Frenada en la pujada en el preu del gas a Espanya

Després d’una extensa reunió al Consell Europeu, Sánchez va assolir el suport de països com Portugal, Itàlia, Bèlgica, Romania, Grècia i Eslovàquia en la seva proposta per frenar la pujada del preu del gas mitjançant el establiment d’un límit a les ofertes que fan els cicles combinats que empren l'hidrocarbur per produir. Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, va assegurar que tant Espanya com Portugal tindran un “tractament especial per gestionar els preus de l'energia” que permetrà als dos països limitar l'encariment del mercat elèctric topant les ofertes que fan cada dia les centrals de cicle combina al posar en marxa els seus propis plans. Així, les grans companyies del sector no podran superar un llindar (encara pendent de ser definit) que estarà per sota dels seus costos de producció.

Encara no ha quedat clar qui pagarà la compensació que rebran aquestes plantes per evitar que entrin en pèrdues, per la qual cosa hi ha altres països que no han estat d’acord amb la proposta del president espanyol. De fet, Sánchez pretenia deslligar els preus dels dos productes, llum i gas, però no ho va poder aconseguir del tot. Cal afegir que aquest pla no distorsionarà els objectius d'implantació d’energies renovables ni desestabilitzarà el mercat europeu de l'electricitat.  Tampoc afectarà els fluxos amb la resta del continent europeu, sinó que es limitarà a la península ibèrica. Més enllà dels nostres límits territorials propers, una solució addicional al problema actual es troba en l'acord entre la UE i els EUA per augmentar en 15 mil milions de metres cúbics el gas natural liquat (GNL) procedent del país durant aquest any 2022, fet que suposa eliminar tot el GNL procedent de Rússia. 

Desconeixem la data d’aplicació d’aquestes mesures i els seus detalls específics, però no sembla probable que es puguin posar en marxa en el Consell de Ministres d’aquest últim dimarts del mes de març, ja que es tracta d’una part d’un paquet de mesures molt ampli i divers que busca fer front a la crisi energètica, per la qual cosa tot s'inclourà en un reial decret llei.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive