Fortnite va emetre un vídeo rient-se d'Apple.
Fortnite va emetre un vídeo rient-se d'Apple.

Paula Saez

Fortnite desapareix dels iPhone: la guerra Apple-Epic i com t'afecta

Una recent polèmica ha enfrontat Apple i Epic Games, companyia de videojocs coneguda per Fortnite; us expliquem què ha passat i com pot afectar al nostre iPhone.

L’empresa de la poma mossegada creada per Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne no necessita presentació. Tinguem o no un dispositiu mòbil de la marca Apple, de ben segur que coneixem els seus productes i serveis. Per altra banda, si estem una mica ficats al món del videojocs haurem sentit parlar de Fortnite, l’exitós battle royale de Epic Games. Fa unes setmanes vam sentir que el joc deixava d’estar disponible en dispositius iOS degut a un desacord en els percentatges que es portava Epic per cada transacció interna de Fortnite des de l’Apple Store. A continuació us ho expliquem tot, a més de detallar les formes en les que pot afectar al nostre iPhone o iPad.

Què ha passat entre Epic Games i Apple?

El passat 13 d’agost, Epic Games va anunciar una baixada de preu dels seus “PaVos”, la moneda virtual que s'usa en Fortnite, passant dels 9,99€ als 7,99€ per 1.000 d’aquests punts. Concretament, a les versions iOS i Android de Fortnite, si la compra es fa directament a Epic Games, si es pot gaudir del preu rebaixat, però si la compra es fa a través de la plataforma de pagament de l'App Store o Google Play, el preu segueix sent de 9,99€.

Per aquest motiu, Epic va habilitar un selector de pagament de la plataforma en la que es realitza el pagament, amb l’objectiu d’evitar l'habitual 30% de comissions per la compra de micropagaments a través d'altres plataformes. Com a resposta a un canvi de política de monetització que, segons Apple, incompleix les seves normes, van retirar Fortnite de l’App Store i Google no va tardar en fer el mateix. Després d’això, Epic Games va pujar un vídeo imitant el famós anunci de Macintosh de 1984 però adaptat al seu joc, a més de realitzar un esdeveniment especial al battle royale i d’impulsar el hashtag #FreeFortnite a través de les xarxes socials per aconseguir així guanyar-se el suport dels usuaris.

Aquests moviments no va servir per tapar la vessant legal de l’assumpte, per la qual des de Epic van denunciar oficialment a Apple per males pràctiques en l'App Store, acusant de posició de domini a la fabricant del iPhone. Per la seva banda, ells al·legaven que els creadors de Fortnite no estaven disposats a respectar la normativa de la plataforma digital, i que mentre això continuï d'aquesta manera, el joc no tornarà a la botiga.

Com afecta aquesta polèmica als nostres iPhone?

Aquesta és, a grans trets, la polèmica que ha ocorregut entre Epic i Apple i que encara continua activa. Pot semblar que només afecta a no disposar d’accés a Fortnite des del nostre iPhone, però si tenim en compte que Epic Games són els posseïdors del software Unreal Engine, podem adonar-nos de que aquest corre perill de no poder actualitzar-se a la resta d’aplicacions per iOS que fan ús d’ell. No obstant això, la jutgessa encarregada del cas, Yvonne Gonzalez Rogers, ha paralitzat temporalment aquestes accions, sota la premissa que dir adéu a Unreal Engine en plataformes Apple faria malbé significativament a la indústria del videojoc.

A hores d’ara el problema es troba en una fase en la que Apple ha eliminat totes les aplicacions d’Epic de la App Store. Així, han desaparegut diversos jocs i apps més enllà de Fortnite, que acaba de rebre la seva Temporada 4 (relacionada amb Marvel) i per tant no podrà ser gaudida pels jugadors des de dispositius mòbils iOS ni Android.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive