bodegó llibres
bodegó llibres

Capgròs.com - ACN

L'escassetat de paper afecta el sector de les arts gràfiques

L’escassetat de paper i cartró encareix la publicació de llibres i obliga les editorials a planificar amb més temps

La falta de cartró i paper està impactant de ple en el món de l'edició. La crisi de subministraments està alentint la producció d'una de les matèries primeres per a les tirades de llibres, que ara s'han de planificar amb més temps i acaben tenint un preu més alt. Es tracta d'un "coll d'ampolla" conjuntural que, segons el sector de les arts gràfiques, s'estabilitzarà en menys de mig any. L'alentiment en el termini d'entregues provoca que una comanda que fa uns mesos es podia entregar amb quinze dies, ara es pugui allargar dos mesos. Amb tot, el sector garanteix que els volums continuaran arribant a les lleixes i que només caldrà adaptar els plans de producció. El sector del llibre infantil, més dependent del cartró, és un dels més afectats.

La situació no és de desabastiment, segons el sector de l'edició, sinó que respon a un increment de la demanda com a conseqüència de la dificultat de subministrament de productes provinents de l'Àsia, l'increment de costos de transport i de matèries primeres que escassegen. També s'hi afegeix el fet que l'ús del cartró ha crescut en sectors com l'empaquetat, perquè és reciclable.

A aquest context general s'hi afegeix la crisi per la pandèmia, que va obligar moltes indústries catalanes a aturar la producció totalment o parcial i a posar els seus treballadors a l'atur. Ara, els ERTO s'han anat aixecant a poc a poc, però la producció encara no està a ple rendiment Amb tot, el món editorial s'ha posat a funcionar i la demanda d'edició ha crescut.

El sector de les arts gràfiques

El sector de les arts gràfiques

No hi ha risc de quedar-se sense paper

"No hi ha risc de quedar-nos sense paper", adverteix a l'ACN Joan Nogués, president del gremi d'arts gràfiques, que ho circumscriu en una "tensió" entre l'oferta i la demanda de paper i, molt especialment, de cartró, imprescindible per a les cobertes. En una línia similar s'expressa Patrici Tixis, president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya i de la Cambra del Llibre de Catalunya, que garanteix que els volums continuaran arribant a les lleixes de llibreries i que des dels editorials només caldrà planificar de manera diferent els plans de producció.

Des de l'editorial Comanegra, reconeixen "dificultats" per garantir l'abastiment de paper i cartró per als llibres de tapa dura, però hi resten importància. "De moment, no ens ha resultat un problema important, com a molt, haver de canviar el tipus de paper", adverteix a l'ACN Joan Sala. L'editor, president també d'Editors.cat, diu que no han hagut de recalendaritzar cap publicació però sí que han incrementat el nombre d'impremtes amb les quals treballen per garantir les comandes. Al seu entendre, la situació és producte de la dificultat en el transport de paper de la Xina, la derivació de cartró per a altres sectors i d'una acumulació de compres d'alguns "per por" que s'exhaureixi.

Millorar la previsió

La directora general d'Anagrama, Eva Congil, explica a l'ACN que la crisi no els ha afectat el pla de publicacions d'aquest any, ja que van anticipar-ho i van ajustar les previsions de compra de paper. En alguns casos, però, s'han vist obligats a canviar la cartolina d'algunes col·leccions o edicions locals d'algunes novetats a països llatinoamericans.

En vistes al 2022, preveuen millorar la previsió de compres per no tenir problemes d'estoc. "El risc per a la indústria editorial és que la situació potencii la desigualtat entre editorials de mides diferents", adverteix Congil. Així, creu que el "pànic" per la falta de paper provoca grans compres per part de grups amb alta capacitat financera, un fet que provoca que sigui difícil que les petites editorials hi puguin accedir.

Tampoc han canviat el calendari de publicacions des de Periscopi que, tot i que reconeixen la dificultat d'accedir al cartoné (la tapa dura), que els ha obligat a allargar els terminis de producció "dins del que és normal". L'editor Aniol Rafel també creu que la manera en què s'hi enfronten les editorials petites com Periscopi és diferent, perquè acostumen a treballar amb "temps". "Les novetats que tindrem de cara a la campanya de Nadal ja estan impreses. Veurem com evoluciona tot de cara al curs vinent", precisa.

Mosaics Llibres

Mosaics Llibres

Els llibres infantils, principals damnificats

Un dels sectors on l'impacte és més clar és en les editorials infantils, amb una major dependència del cartró. Advertits des de principis d'any, l'editorial infantil Flamboyant ja va anticipar els contractes amb les impremtes per garantir que els volums arribessin a les llibreries quan tocava.

En declaracions a l'ACN, la seva editora, Patricia Martín, diu que la principal dificultat amb la qual es troben és el retard en el subministrament. Aquesta circumstància els provoca alteracions en el calendari d'entregues i un increment de preus dels materials, especialment en les reimpressions d'edicions que tenen èxit, perquè l'anticipació és més difícil.

Increment del preu del paper

Sense anar més lluny, la producció i el transport d'una novetat suposava entre tres i quatre setmanes, mentre que ara s'allarga fins a les setze, i a vegades suposa un canvi en l'edició, que passa de tenir una tapa dura a una de rústica. Per això, des de Flamboyant reconeixen que no editaran nous llibres de cartró més enllà dels que ja tenen encarregats. També augura un increment global de preus que s'haurà d'acabar repercutint en el comprador perquè els seus marges són "molt reduïts". "Haurem d'apujar una mica els preus perquè si no, no cobrirem ni els costos", lamenta.

L'abastiment, però, no és l'únic dels problemes. El context global ha catapultat el preu del paper i el cartró des del juliol, un fet que comencen a notar ja algunes editorials. És el cas de Raig Verd, que no ha tingut dificultats en els terminis d'entrega, però sí que la impremta els ha advertit ja d'una pujada de preus a partir de l'1 de novembre. La seva editora i cofundadora, Laura Huerga, reconeix a l'ACN que com que "ajusten molt els preus" dels exemplars, ho hauran de repercutir en el preu final per al consumidor.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive