Panoràmica del polígon industrial de Pla d'en Boet a Mataró.
Panoràmica del polígon industrial de Pla d'en Boet a Mataró.

La confiança empresarial de Catalunya creix aquest trimestre

L'índex de confiança millora en el quart trimestre de 2020 respecte l'anterior.

L'Índex de confiança empresarial creix i millora respecte el trimestre anterior. És el titular més destacat de les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) sobre el teixit empresarial del territori, que mostra un augment del 12,6% respecte el trimestre anterior, clarament marcat pel confinament i la pandèmia. Tots els sectors observen un augment notable de la confiança empresarial, encapçalats per la indústria (15,2%) i la construcció (15,0%) i seguits per la resta de serveis (13,5%) i l’hostaleria i transport (10,3%). El comerç és el sector que registra el menor increment (8,3%).

Això sí, en relació al mateix trimestre de l'any anterior, l’índex disminueix un 20,4%. Tots els sectors observen caigudes intenses de la confiança empresarial, encapçalats per l’hostaleria i transport (-36,2%), que és el sector que més acusa la pèrdua de confiança des de l’inici de la crisi sanitària. A l’altre extrem, la indústria (-16,0%) i el comerç (-17,3%) són els sectors que registren els  descensos menors.

Creix en tots els àmbits

Per grandària de l’establiment i respecte del trimestre anterior, tots registren un guany de la confiança. Els establiments de 1.000 o més assalariats, amb un 23,9%, encapçalen l’augment, mentre que els establiments de 50 a 199 assalariats, amb un 8,9%, són els que registren l’augment menys intens.

Per demarcacions camerals, els índexs han evolucionat amb intensitats similars respecte del trimestre anterior. Les Cambres de Tarragona són les que registren l’augment més elevat (14,7%), seguida de la resta de cambres de Barcelona (13,4%), les Cambres de Girona (13,1%), les Cambres de Lleida (11,6%), i la Cambra de Barcelona (11,5%).

Què és l'Index de Confiança Harmonitzat?

Es tracta d'un índex que pretén recollir l'opinió dels empresaris sobre la situació actual i futura de l'activitat del seu negoci, i anticipar l'evolució de les economies a què fan referència. La variable utilitzada en el càlcul és la marxa del negoci de l'establiment en el trimestre finalitzat (situació) i en el trimestre entrant (expectatives). L’índex de confiança empresarial harmonitzat es calcula utilitzant com a base el primer trimestre del 2013.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive