La gasolina i el gasoil segueixen pujant de preu: aquests són els motius
Notícies relacionades
La gasolina i el gasoil segueixen pujant de preu: aquests són els motius

Redacció

La gasolina i el gasoil segueixen pujant de preu: aquests són els motius

Motius per entendre una nova escalada del preu dels carburants que no sembla tenir cap aturador proper.

Els preus es disparen. Així en general. En particular, podríem parlar de la factura de la llum o, com en el cas que ens ocupa, del preu dels carburants. La gasolina i el gasoil ja s’han situat a valors que no vèiem des de fa més d’un lustre. Omplir el dipòsit cada cop és més car. Durant la pandèmia, lògicament, els preus es van enfonsar, i cal anar fins al novembre del 2014, ara fa set anys, per trobar els preus d'avui.

El cert és que l'evolució del petroli, com la de moltes matèries primeres, no para de créixer i això s'acaba traslladant al preu dels carburants. Des de mitjans d'agost, tant el preu de la gasolina com el del gasoil han anat pujant. No ho han fet de manera espectacular, però sí de manera continuada. Però, a què es deu aquest encariment? El 324 ho explica al seu portal de notícies.

La caiguda de la demanda mundial que va provocar la pandèmia ha afectat els ritmes de producció del sector del petroli, i també del gas. "Fa un any i mig, els preus van arribar a cotitzar en negatiu. Molts productors van haver de pagar perquè els clients s'emportessin els barrils", assegura al 324 l'analista Joaquín Robles, que hi afegeix que estem lluny de la normalitat: "El fet que els magatzems estiguessin plens a vessar va provocar moltes fallides de companyies, molts acomiadaments i moltes pèrdues que ara encara no s'han recuperat."

L'augment de la mobilitat coincideix amb els preus a l'alça

La inversió en noves prospeccions o pous de petroli es va alentir i costa tornar a agafar el ritme. La cautela de les empreses petrolieres no casa amb la ràpida recuperació de la demanda, i això provoca un augment de preus que alguns experts avisen que pot comportar una crisi energètica de durada incerta. 

Així, amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa prop de 82 euros, mentre que amb gasoil assoleix 75 euros. Ambdós carburants mantenen la tendència alcista que va començar el novembre de 2020 i només es va veure frenada durant l'agost passat, a ple estiu, coincidint amb l'augment de la mobilitat registrat a les carreteres espanyoles.

Des que va començar el 2021, la gasolina s'ha encarit un 25%, davant el 27% que ho ha fet el gasoil. Per la qual cosa omplir el dipòsit avui costa 17 euros més que quan va començar l'any si es fa amb gasolina, i 16 euros més si es tria gasoil, apunta elnacional.cat en un article.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive