Guia contra el malbaratament alimentari
Notícies relacionades
Guia contra el malbaratament alimentari

Com evitar el malbaratament alimentari a restaurants i menjadors escolars

Maresme Circular publica un manual per ajudar els establiments de la comarca a evitar la pèrdua d'aliments que es llencen malgrat continuar sent segurs i nutritius

patrocini pous comunitats
 

Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, ha publicat el 'Manual per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i els menjadors escolars. ES tracta d'un document que dota a aquests sectors i equipaments de recursos i coneixements per tal que puguin reduir l’impacte dels residus d’aliments.

La iniciativa forma part de les actuacions que Maresme Circular  està duent a terme de la mà de Rezero per evitar el malbaratament alimentari a la comarca. A més, s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus de cara el 2027, respecte l’any 2010. El malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser segurs i nutritius per a les persones, es descarten o es destinen a usos diferents de l’alimentació humana o animal al llarg de tota la cadena alimentària

A partir d’aquest primer semestre de l’any, entrarà en vigor la normativa que recull que els restaurants de més de 10 treballadors estaran obligats a tenir un pla contra el malbaratament alimentari. En aquest sentit, el manual vol ser una eina al servei de restaurants i menjadors escolars que detalla el marc normatiu vigent i aporta exemples de bones pràctiques per evitar el malbaratament. A més, té com a objectiu sensibilitzar sobre la importància de posar en valor els aliments.

Portada manual

Portada del manual

El document s’ha presentat a Mataró aquest dimarts, a la seu a la FAGEM (Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme), en una jornada de de formació dirigida al sector de la restauració i organitzada conjuntament amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme i el Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró i el Maresme.

Segons un estudi recent de l’Eurostat, l’any 2020 es van malbaratar 127 quilos d’aliments per habitant a Catalunya, dels quals el 55% correspon al malbaratament a les llars i el 45% restant a tota la cadena de producció. A les llars, comerços al detall i establiments de restauració es malbaraten més de 260.000 tones anuals d’aliments, l’equivalent a 35 quilos d’aliments per persona i any, segons dades del 2012 de l’Agència de Residus de Catalunya.

Altres accions contra el malbaratament

Dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme, el Consorci de Residus està duent a terme altres accions per prevenir els residus d’aliments, com per exemple la creació d’un circuit de reaprofitament alimentari al Masnou, tallers de cuina de reaprofitament a diferents municipis de la comarca, un concurs de receptes o sessions de formació per a restaurants i menjadors escolars.

Enllaç per descarregar el manual: https://maresmecircular.cat/consorci-per-al-tractament-de-residus-solids-urbans-del-maresme/pla-prevencio-residus-municipals-maresme/

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive