Menjar per emportar. Foto: R.Gallofré
Menjar per emportar. Foto: R.Gallofré

Malbaratament: el govern fixa sancions per llençar menjar

El govern espanyol incentiva les donacions d'aliments per a consum humà i obliga els restaurants a facilitar endur-se les sobres

El govern espanyol ha aprovat la llei de prevenció del malbaratament alimentari que pretén incentivar les donacions d'aliments per al consum humà per evitar que es llenci menjar en bon estat. El text iniciarà ara la tramitació parlamentària al Congrés. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres que tots els elements de la cadena alimentària estaran obligats a tenir un pla per veure com disminuir les pèrdues. Les botigues de menys de 1.300 metres quadrats en quedaran excloses. Les empreses que no compleixin s'enfrontaran a sancions. A més, els establiments de restauració de tot l'estat espanyol hauran de facilitar als clients endur-se les sobres, tal com ja passa a Catalunya.

Els bars i restaurants estaran obligats a oferir gratuïtament un mecanisme per transportar els aliments que no ha consumit a l'establiment. Catalunya ja ho va regular amb una norma que el Parlament va aprovar a principis de 2020. Planas ha apuntat que el 40% de les pèrdues es produeixen en la venda al detall o a les llars i ha dit que l'administració no pot intervenir en aquesta part del malbaratament amb multes i que, per tant, la norma també pretén "conscienciar".

En relació amb els grans establiments, indústries alimentàries i la restauració, el ministre d'Agricultura ha explicat que hauran de disposar d'acords amb bancs d'aliments o ONG per donar aliments que no faran servir sempre que estiguin dins de la data de consum preferent.

Planas ha explicat que els aliments que no s'utilitzin hauran de tenir com a destinació preferent el consum humà i, en cas que no sigui apte, transformar-ho en altres subproductes alimentaris. Si no és possible, hauran de ser destinats a alimentació animal i, com a últim recurs, a l'elaboració de subproductes industrials o per fer compost.

L'import de les sancions, segons diversos motius

Pel que fa a l'import de les sancions a empreses, les que no comptin amb un pla per prevenir el malbaratament poden enfrontar-se a multes de fins a 60.000 euros. En cas de reincidència en un termini de dos anys, les sancions poden enfilar-se fins als 500.000 euros.

El titular d'Agricultura ha reivindicat que es tracta d'una regulació "pionera" de la qual només disposen França i Itàlia en el si de la Unió Europea. Planas ha esperat que la norma pugui entrar en vigor l'1 de gener de 2023, però ha remarcat que depèn del tràmit parlamentari.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive