Catalunya desplegarà projectes pilots per aplicar el 5G a l'educació, la seguretat, el turisme i la indústria 4.0. Així ho ha assegurat aquest dilluns el director d'innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom, José Antonio Aranda, a l'acte de presentació dels Projectes Pilot de 5G, organitzat per Red.es. A la segona convocatòria d'aquesta iniciativa s'han adjudicat vuit nous projectes a desenvolupar entre 2020 i 2021, amb un pressupost de 40 milions d'euros. D'aquests, dotze milions corresponen al cofinançament del govern espanyol amb càrrega als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).
En aquest projecte hi participen més de 100 organitzacions. En concret, hi ha 36 empreses organitzades en consorcis, que compten amb el suport d'altres 69 companyies o institucions col·laboradores. El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital preveu desenvolupar 82 casos d'ús a l'Estat de tretze sectors diferents, entre els quals destaquen els àmbits de la salut, audiovisual, energia, agricultura o mobilitat, entre altres.
Juntament amb les iniciatives adjudicades en la primera convocatòria, el desenvolupament de projectes pilots de 5G suma una inversió de 81 milions d'euros entre 2019 i 2021, amb un total de 23 milions d'ajudes del govern espanyol.
Els grans sectors que cal atacar
Els projectes pilots adjudicats en aquesta convocatòria es desenvoluparan a Andalusia, Madrid, Galícia, el País Basc, Castella – La Manxa, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Extremadura. A Catalunya, Cellnex Telecom i Masmovil han configurat un consorci de vuit empreses per "atacar" els grans sectors als quals ha de fer front una ciutat com Barcelona, com són l'educació, la seguretat i emergències, el turisme de platja i congressual, i la indústria 4.0.
En concret, a Catalunya es desplegarà un cas d'ús que utilitzarà hologrames per "enriquir" les classes impartides a l'escola de negocis de IESE o a Barcelona Activa. Un altre cas és el desenvolupament de xarxes 5G privades per millorar les forces de seguretat de Barcelona, la Guàrdia Urbana. "És fonamental en aquests casos d'ús construir una xarxa estable i robusta", ha manifestat Aranda.
Un altre projecte impulsat des d'aquest consorci és la creació d'un assistent virtual de la compra. A través d'eines com ulleres amb realitat virtual o realitat augmentada, aquesta iniciativa permet anar pels estands del supermercat amb informació a temps real i tenir accés a ofertes. "El principal repte és el desplegament de les xarxes i trobar casos d'ús que facin que els usuaris comencin a utilitzar el 5G", ha reconegut el director d'innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom.
Aranda ha assegurat que Espanya és "líder" en matèria de 5G i s'ha referit a com aquesta tecnologia pot afavorir l'automatisme o la robotització dels processos d'automoció. En aquest cas, el consorci està desenvolupament un cotxe autònom que recorre la Fira de Barcelona i porta les persones d'un 'hall' a l'altre.
Un projecte per transformar el país
"Els projectes pilots van néixer per donar suport al desplegament de les primeres xarxes 5G, experimentar amb les tècniques de gestió de la xarxa que permet la tecnologia 5G i implicar tots els agents, incloent-hi els usuaris", ha explicat el director general de Red.es, David Cierco. El directiu ha assegurat que aquests projectes suposen un clar exemple d'una política pública que "transforma" el país i representa un exemple de com la col·laboració públicoprivada és "clau" per posar la tecnologia al servei de la ciutadania.
La ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha estat l'encarregada d'inaugurar l'acte i ha destacat el desplegament de la tecnologia 5G a l'Estat com una de les qüestions estratègiques "més importants" per al país. La ministra ha assegurat que aquests casos poden suposar un canvi "molt significatiu" i implicar un augment de la productivitat de sectors "tractors" de l'economia espanyola.
Comentaris