Un 26% de les verdures i hortalisses que es produeixen cada any a Catalunya (46,5 milions de tones) es desaprofiten abans de comercialitzar-se, segons un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El malbaratament de productes és evitable en un 61% dels casos i prové majoritàriament de cultius de síndria, enciam i coliflor. L'estudi també detalla que entre un 10 i un 15% dels cultius de carbassó, tomàquet i ceba es descarten abans de posar-se en venda per l'aspecte o la qualitat del producte. En termes monetaris, el malbaratament de verdures i hortalisses suposa unes pèrdues de 19 milions d'euros cada any.
- Contra el malbaratament hi ha iniciatibves com Espigoladors, que té una secció oberta al Maresme
- De l'aprofitament de peces que el mercat rebutja se'n beneficien entitats i menjadors socials, entre d'altres
El document també inclou solucions a curt termini, com la venda local de productes "lletjos", i a llarg termini subratlla la necessitat d'estratègies per revertir el malbaratament alimentari. En aquest sentit, recorda que reduir la pèrdua d'aliments és clau tant per assolir les polítiques de reducció del malbaratament d'aliments d'aquí al 2030 com per satisfer la creixent demanda d'hortalisses. Les xifres que proporciona l'estudi s'han calculat a partir de dades de l'any 2020.
L'estudi detalla que hi ha tres motius principals pels quals "gran quantitat" d'aquests aliments no s'arriben a comercialitzar.
- El primer tipus de pèrdues són les d'aliments que no arriben a ser collits pels agricultors al camp, les anomenades "pèrdues evitables", pel fet que la recol·lecció "no resulta rendible" davant els baixos preus als quals els intermediaris paguen la verdura.
- En segon lloc, hi ha les pèrdues "possiblement evitables", que fan referència als casos en què el producte no compleix amb els estàndards de qualitat establerts pel mercat per a la seva venda.
- El tercer grup, les pèrdues "inevitables", es deu a problemes tècnics, com ara negligències per part dels recol·lectors.
Comentaris (1)