Banc Sabadell a Sant Cugat.
Banc Sabadell a Sant Cugat.

El BBVA i el Banc Sabadell negocien una fusió per competir amb Caixabank

El grup resultant tindria un volum d'actius de 600.000 MEUR, molt proper a CaixaBank i Bankia

El BBVA ha confirmat que manté converses amb el Banc Sabadell per negociar una fusió entre les dues entitats que tindrà repercussions a nivell econòmic. En un comunicat remès aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat presidida per Carlos Torres ha reconegut que els dos grups han iniciat un procés de revisió d'actius ('due diligence') i ha designat assessors externs per avaluar l'operació. En el mateix comunicat, el BBVA subratlla que "no s'ha pres cap decisió en relació amb una potencial operació de fusió" i afegeix que "no hi ha cap certesa que s'arribi a adoptar". Si la fusió s'acabés concretant, l'entitat resultant tindria un volum d'actius que s'acostaria als 600.000 MEUR, una xifra molt propera a la de CaixaBank i Bankia.

Minuts més tard, el Sabadell també ha reconegut les converses a través d'un altre fet rellevant publicat a la CNMV. En l'escrit, l'entitat presidida per Josep Oliu apunta que les negociacions compten amb l'autorització del consell d'administració del banc i, en línia amb el que assenyala el BBVA, "no s'ha pres cap decisió ni hi ha la certesa que s'adopti". La informació ha transcendit poc després que el diari 'El Confidencial' publiqués que el BBVA havia contractat el grup financer JP Morgan per negociar una fusió amb el Banc Sabadell. Segons el digital, el banc amb seu social a Bilbao també comptaria amb l'assessorament legal del despatx d'advocats Garrigues. Per la seva banda, el Sabadell va anunciar el passat setembre la compra de la firma d'inversions Goldman Sachs per avaluar noves estratègies de creixement. De fet, durant la presentació de resultats del tercer trimestre, el conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, va reconèixer que l'entitat estaria "oberta a aquelles oportunitats que suposen la creació de valor per l'accionista".

Tot i que encara no hi ha una proposta en ferm, el BBVA es troba en una bona posició de liquiditat per presentar una oferta. Aquest mateix dilluns, el banc ha anunciat la venda de la seva filial estatunidenca al grup PNC per 11.600 milions de dòlars (9.700 MEUR). Segons ha informat la mateixa entitat, l'operació generarà 8.500 MEUR de capital i oferirà "una gran flexibilitat estratègica per invertir de forma més rendible als mercats", tal com ha assenyalat Carlos Torres.

Arran de l'operació als Estats Units, el valor a borsa del BBVA s'ha incrementat un 15,25%, situant-se en els 3,658 euros l'acció. Per altra banda, el valor del Sabadell s'ha disparat poc abans de les 16.00 h i ha acabat tancat la sessió amb un creixement del 24,6%, amb un preu de 0,419 euros l'acció.

Una fusió per competir amb CaixaBank i Bankia

En cas que s'acabés completant la fusió, l'entitat resultant passaria a ser la segona més gran a l'Estat en volum d'actius. En total, sumarien actius per 589.127 MEUR (dades a tancament del 2019), prop dels 650.000 MEUR que sumarien CaixaBank i Bankia i lluny dels 350.000 MEUR del Santander. Tenint en compte l'últim exercici, els beneficis agregats serien de 4.280 MEUR i el marge d'interessos se situaria al voltant dels 22.000 MEUR.

Pel que fa al nombre d'oficines, ambdues entitats en sumarien més de 10.000 (repartides per l'Estat, el Regne Unit, Estats Units, Mèxic, Turquia, diversos països de l'Amèrica del Sud i alguns punts d'Àsia), mentre que la xifra de treballadors superaria els 150.000. No obstant això, caldria definir com es quedaria reestructurada la plantilla en cas que es concretés la fusió. En el cas del Sabadell, l'entitat ha posat en marxa un pla de reestructuració a l'Estat amb el qual vol retallar al voltant de 1.800 llocs de treball, un 40% dels quals a Catalunya.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive