El 30% dels autònoms de l'Estat està en risc de pobresa
El 30% dels autònoms de l'Estat està en risc de pobresa

Autònoms i pensions, com ha crescut en els últims 10 anys

Fem un repàs a l’evolució de la pensió dels autònoms en la darrera dècada per aprendre com ha evolucionat la situació en aquests anys.

Ser autònom no es gens fàcil. Tant si som petits treballadors com grans empresaris, sempre hi ha molt més risc que en el cas de ser assalariat. Sovint no es tracta d’una elecció pròpia sinó d’una necessitat que requereix l’empresa per la qual treballem o senzillament una situació nascuda arrel de les tendències laborals actuals. A continuació ens centrarem en repassar el tema de les pensions dels autònoms, ja que es tracta d’un tema que ha evolucionat en certa mesura en els darrers deu anys i al que cal parar atenció.

Evolució de les pensions dels autònoms en els darrers 10 anys

Gràcies a un informe elaborat per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), podem descobrir que avui dia la pensió mitjana que cobra un jubilat inclòs en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) es situa en uns 780€ al mes. No es tracta d’una xifra molt elevada, però hem de tenir en compte que només el 52% dels treballadors autònoms cotitzen per la base mínima (és a dir, uns 944€ al mes).

Quant a l’evolució d’aquesta xifra, és evident que ha crescut en certa mesura en els darrers anys. Segons recull l’informe de la ATA, les dades de la Seguretat Social apunten que al 2005 (va ser el primer any on es va començar a mesurar) la prestació mitjana era de 445,50€, a més de que va ascendir fins als 685,70€ en 2019 i uns 230€ de mitjana a l’actualitat. Si ho voleu en percentatges, podem assegurar que les pensions per els autònoms han crescut un 30% en l’última dècada.

Per què han crescut i quin futur ens espera?

És fàcil trobar l’origen d’aquest creixement en les dades, al menys de forma general. Per començar, he de comprendre que la jubilació es calcula en funció de la base de cotització dels últims 24 anys. Degut a l’augment d’aquesta base mitjana i a que avui dia són molts més els treballadors autònoms que tenen sous mensuals més elevats, ha pogut créixer tot plegat.

Encara ens trobem lluny d’assolir les xifres de jubilació que tenen els assalariats, un 40% més altes que les dels autònoms, però confiem en que en el futur la situació s’estabilitzi i podem aconseguir unes pensions dignes, siguem autònoms o no. Per arribar a aquest punt desitjat és necessari actuar per la via individual i personal, ja que molts autònoms veuen la seva cotització com un impost i per aquest motiu la intenten baixar al mínim (comprensible sobre tot en el cas dels més joves, amb pocs ingressos) perquè pensen que d’aquesta forma estan estalviant, quan en realitat  estan retallant les seves pensions.

És necessària l’educació específica en temes d’autònoms, ja que actualment segueixen sense oferir-la en la gran majoria d’estudis superiors. Això causa  un desconeixement global del tema que es deriva en cometre molts errors per no comprendre bé la situació. A més, ja a nivell governamental, s’han de continuar desenvolupant lleis i normatives específiques pels autònoms amb l’objectiu de diferenciar bé cada tipus de treballador i feina per finalment aconseguir millorar la nostra situació en el futur.     

Font: business insider

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive