La darrera proposta del govern per als autònoms
La darrera proposta del govern per als autònoms

Guia per a autònoms: tot el que cal saber

Treballar per compte propi té avantatges, inconvenients i algunes obligacions que repassem en el següent article

El món de l’autònom, quin món... un planeta amb paisatges agradables però també amb arestes punxegudes i muntanyes que sovint semblen impossibles de coronar. Treballar pel teu compte té una cara agradable i una altra de menys ufanosa. Sobretot a l’Estat espanyol, segurament un dels pitjors països d’Europa per a ser autònom. La quota que pagaràs a la Seguretat Social serà molt més elevada que les que es paguen (en els llocs que la contemplen) a la majoria de països de la Unió Europea. La contrapartida, en principi, és una protecció social que no ofereixen altres països del continent.

Sigui com sigui, i sense entrar en comparacions feridores, ser autònom significa que tu, com a empresari individual, popularment conegut com a treballador autònom, ets la persona física que realitzaràs en nom propi una activitat econòmica amb finalitat de lucre. Podràs tenir treballadors o no. Segons el Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya, aquestes serien les característiques bàsiques de l’autònom, i els seus avantatges i inconvenients:

Característiques

  • Control total de l'empresa per part del propietari, que dirigeix la gestió.
  • La personalitat jurídica de l'empresa és la mateixa que la del seu titular (empresari), qui respon personalment de totes les obligacions que contregui l'empresa.
  • No existeix diferenciació entre el patrimoni mercantil i el seu patrimoni civil (personal).
  • No precisa procés previ de constitució. Els tràmits s'inicien al començament de l'activitat empresarial.
  • L'aportació de capital a l'empresa, tant en la seva qualitat com en quantitat, no té més límit que la voluntat de l'empresari.

Avantatges

  • És una forma empresarial idònia per al funcionament d'empreses de mida molt reduïda.
  • És la forma que menys gestions i tràmits ha de fer per a la realització de la seva activitat, ja que no ha de realitzar cap tràmit d'adquisició de la personalitat jurídica.
  • Pot resultar més econòmic, atès que no crea persona jurídica diferent del propi empresari.

Inconvenients 

  • La responsabilitat de l'empresari és il·limitada.
  • Respon amb el seu patrimoni personal dels deutes generats en la seva activitat.
  • El titular de l'empresa ha de fer front en solitari a les despeses i a les inversions, així com a la gestió i administració.
  • Si el volum de benefici és important, pot estar sotmès a tipus impositius elevats ja que la persona física tributa per tipus creixents com més gran és el seu volum de renda.

Per a resumir-ho molt, podríem dir que tu seràs el teu propi cap i que podràs organitzar-te el dia i l’activitat laboral com més et plagui però que, en contrapartida, això també comporta una certa inestabilitat i les corresponents obligacions fiscals de les quals respondràs tu com a persona física.

Un treballador autònom ha de fer, cada trimestre, la corresponent declaració de l’IVA. Hi ha guies que expliquen com fer-ho de manera senzilla. Si no te’n surts o et fa mandra, per 40€ o 50€ un assessor et gestionarà aquest i tots els temes fiscals que es deriven de la teva activitat com a autònom.

Ara mateix, la quota mínima que pagues a la Seguretat Social per ser autònom puja, quan ja fa temps que exerceixes com a tal, a 289 euros mensuals. L’executiu espanyol i les associacions d'autònoms estudien com reformar el règim de treballadors autònoms perquè es puguin canviar, al llarg de l'any, les bases de cotització en funció dels ingressos de cada treballador. De totes maneres, malgrat les diferents especulacions, aquest nou sistema es troba encara a les beceroles. En qualsevol cas, es preveu que no entri en vigor fins al 2022. Mentrestant, els autònoms amb anys de carrera hauran de pagar, com dèiem, aquest mínim de 289 euros mensuals. Si vols fer-te autònom per primera vegada, en principi podràs començar amb una tarifa plana de 60 euros al mes que va augmentant durant els primers tres anys com a treballador per compte propi.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive