El Col·legi de l'Arquitectura tècnica s'ha sumat a les veus crítiques amb la mesura de l'Ajuntament de Mataró de destinar el 30% de les noves promocions de pisos a habitatge social. L'organisme assegura que aquesta iniciativa pot provocar la fuga de promocions d'habitatges a poblacions de l'entorn on no s'aplica aquesta restricció. La Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme i de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya també s'hi han manifestat en contra.
L'Ajuntament de Mataró ha impulsat aqueset setembre una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana que l’Ajuntament de Mataró aprovava el passat 9 de setembre, per a la reserva d’un 30% d’habitatge de protecció oficial en les noves construccions. Aquesta modificació urbanística va lligada a la suspensió de llicències d’obra nova i determinats supòsits de gran rehabilitació, obres de canvi d’ús urbanístic a habitatge del conjunt de l’edifici, i als edificis inacabats, amb les obres aturades des de fa més de 2 anys i la llicència caducada.
En un comunicat, el col·legi adverteix del "risc" de la nova disposició, que s'inspira en la que ja s'està implantant a Barcelona. A la capital catalana, assenyalen els arquitectes tècnics, "no està sent un model d'èxit". A banda, apunten que “poden tenir un efecte important en el preu de l'habitatge en la seva àrea d'aplicació, ja quequalsevol nou cost o restricció en els ingressos de les vendes es traslladarà immediatament al preu que pagarà el comprador”. El Col·legi considera, a banda, que aquest fet és d’especial importància en la rehabilitació, atès que l’increment de càrregues pot frenar les escasses grans rehabilitacions que es fan a Mataró.
Davant de tot plegat, el Col·legi de l'Arquitectura Tècnica reclama la creació d'una taula de trebal amb tots els agents del sector de l'habitatge a Mataró per trobar solucions consensuades a l'habitatge social, que no passin per aquesta mesura aplicada per l'Ajuntament.
Comentaris (8)