Vista del parc d'habitatges de Mataró, on la Generalitat vol expropiar pisos. Foto. R. G.
Notícies relacionades
Vista del parc d'habitatges de Mataró, on la Generalitat vol expropiar pisos. Foto. R. G.

capgros.com / ACN

Alleugeren les hipoteques a rendes inferiors a 29.400 euros

El Consell de Ministres aprova l'acord amb la banca que beneficiarà més d'un milió de llars en situació de vulnerabilitat

VLM Capgros 1350x366 0322
 

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat l'acord amb la banca que pretén alleugerir la càrrega hipotecària a les famílies amb rendes inferiors a 29.400 euros. El decret amplia la cobertura estipulada al Codi de Bones Pràctiques per a deutors hipotecaris vulnerables i l'executiu calcula que beneficiarà més d'un milió de llars. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha remarcat que un terç de les llars que tenen hipoteques a tipus variable podran beneficiar-se de períodes de carència, congelacions de quotes o allargament de terminis. Alhora s'eliminaran durant el 2023 les comissions per amortització anticipada i per la conversió de la hipoteca variable a una de fixa.

L'objectiu és que totes les mesures estiguin vigents a partir de l'1 de gener. En roda de premsa després del Consell de Ministres, Calviño ha remarcat que és un paquet "important" i permetrà que les famílies vulnerables tinguin "més tranquil·litat, confiança i certesa". La vicepresidenta ha subratllat que les mesures "no responen a un risc o impacte macro per l'augment de tipus", ja que "la situació del mercat hipotecari és molt diferent de la de la crisi de 2007".

Per a les famílies amb rendes inferiors a 25.200 euros anuals i que dediquen més del 50% de la renda mensual a pagar la hipoteca, es planteja una rebaixa del tipus d'interès durant un període de 5 anys de carència (fins a la taxa de l'euríbor -0,10% davant l'actual de +0,25%). També es possibilita una segona reestructuració de deute i s'amplia a 2 anys el termini per sol·licitar la dació en pagament de l'habitatge.

A més, s'amplia l'àmbit d'aplicació del Codi de Bones Pràctiques a les llars que no compleixen el requisit actual d'increment de l'esforç hipotecari del 50%. Aquestes famílies podran accedir a una carència de dos anys, un tipus més favorable durant aquest termini i l'allargament de fins a 7 anys en els seus préstecs.

A banda, es crea un nou Codi de Bones Pràctiques que permetrà a les famílies amb rendes inferiors als 29.400 euros alleugerir la càrrega financera de les hipoteques contractades fins al 31 de desembre del 2022. La seva càrrega hipotecària haurà de representar més del 30% de la renda i la quota haver augmentat almenys un 20% per les pujades de tipus. Se'ls oferirà la possibilitat de congelar la quota durant dotze mesos, un tipus d'interès menor sobre el principal ajornat i allargar a 7 anys el termini d'amortització del crèdit.

Aquestes mesures es completen amb l'eliminació durant el 2023 de les comissions per amortització anticipada i per conversió del crèdit de tipus variable a fix, entre altres millores. La iniciativa s'adopta després de la negociació mantinguda amb les patronals bancàries -AEB, CECA i UNACC- i el Banc d'Espanya.

Crítiques d'Unides Podem

Sobre les crítiques de membres d'Unides Podem, Calviño ha remarcat que "els acords d'avui són de tot el Consell de Ministres". Calviño ha explicat que ha estat una feina "molt intensa i constructiva" amb les patronals i que a partir d'ara les entitats tindran un mes per decidir si subscriuen aquest acord, que és voluntari. La vicepresidenta primera ha destacat que Caixabank "ja ha dit que ho subscriurà" i ha defensat que l'experiència amb aquesta mena de codis de bones pràctiques fins ara ha estat "positiva".

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive