2021, el millor any de la dècada pel sector del llibre
2021, el millor any de la dècada pel sector del llibre

Capgròs.com - ACN

2021, el millor any de la dècada pel sector del llibre

El Gremi d'Editors destaca la "bona recuperació" de les llibreries de proximitat i el "pas endavant" dels audiollibres

El sector del llibre preveu tancar el 2021 com "el millor any" de l'última dècada pel que fa a vendes. Així ho ha dit el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, que aquest dilluns ha fet balanç de la situació del sector editorial. Es constata un creixement global dels llibres de ficció, no ficció i de literatura infantil i juvenil, de manera que el 2021 superarà en un 15% els nivells de vendes del 2019. Pel que fa al llibre en català, a Catalunya representa un 30% del total de vendes i també ha experimentat un creixement durant l'últim any, malgrat que menor, al voltant d'un 10%. Tixis ha destacat la bona recuperació de les llibreries de proximitat, l'augment de vendes de còmic i el "pas endavant" dels audiollibres.

"Podem considerar que ha estat un any molt bo, estem molt contents de com ha anat", ha valorat el president del Gremi d'Editors. El sector encara no ha donat les xifres definitives, pendents de les vendes de Nadal. Les perspectives de cara les festes són "realment bones". Tixis també ha assegurat que no hi haurà una situació de desabastiment. "No faltaran llibres per Nadal. Les llibreries estan plenes de llibres i continuaran plenes de llibres", ha apuntat.

El sector del llibre és la primera indústria cultural de Catalunya, amb un volum de facturació al voltant dels 1.200 milions d'euros, que dona feina de forma directa i indirecta a més de 25.000 persones. Així mateix, Tixis ha apuntat que el 52% de la producció editorial de tota Espanya es fa a Catalunya.

Interior de la llibreria Buc de Llibres

Bon any per les llibreries

Reforçats de la pandèmia

Durant el 2021 el sector del llibre ha consolidat el creixement de la lectura. Mentre que el 2020 es va tancar "una mica per sobre" que el 2019, Tixis ha assegurat que durant l'últim any "no només s'ha consolidat la tendència", sinó que "hi ha hagut un increment molt important" de vendes. La venda de llibres, per tant, ha sortit reforçada de la pandèmia.

La radiografia del sector constata un creixement "mai vist" del llibre en català. En aquest cas, però, hi ha dues particularitats, segons ha explicat Tixis. D'una banda, el comerç electrònic es troba "menys desenvolupat". Per l'altra, s'ha detectat un descens en la venda de llibres de no-ficció, que s'atribueix al fet que en els últims anys hi havia "molta presència" de llibres relacionats amb la política –especialment del procés polític a Catalunya- i durant el 2021 això no ha estat així.

El paper de les llibreries

Pel que fa a xifres concretes, el Gremi ha constatat que de cada 100 llibres que es venen, 93 són en paper i 7 en format digital. Dels 93 en paper, 69 es venen en una llibreria i 24 a través d'Internet. Dels 7 en format digital, un és audiollibre. Fins aquest any els audiollibres no apareixien a les xifres de balanç anual.

Tixis ha destacat la xifra de llibres venuts en llibreries, ja que després d'alguns anys "perdent pistonada", durant el 2021 s'han recuperat com a punt de trobada entre autors i lectors.

Des del Gremi també han remarcat "l'explosió" del còmic, ja que les vendes han augmentat més d'un 60%, especialment en format Manga. Així, el còmic japonès ha avançat en vendes per primera vegada a la història al còmic nord-americà.

Així mateix, s'ha notat una "clara" millora respecte en 2020 en les exportacions. Mentre que l'any passat es va constatar una caiguda del 26%, en el 2021 s'ha iniciat una recuperació que es va començar a notar amb força durant el segon semestre d'aquest any. Ara bé, en aquest sentit des del Gremi també es plantegen el "repte" d'"intentar obrir nous mercats" més enllà de l'Amèrica Llatina, el principal comprador.

Pacte d'Estat pel Llibre i la Lectura

Després de tot, el repte del sector és "ampliar la base de lectors". "Malgrat que durant el 2021 s'hagi llegit més, llegim menys que els països del nostre entorn", ha dit Tixis. Per aquest motiu ha explicat que estan treballant per un Pacte d'Estat pel Llibre i la Lectura, que aniria "més enllà" dels terminis que marquen les legislatures. "Hem de veure com posem fil a l'agulla", ha subratllat el president del Gremi, que també ha assegurat que estan mantenint contacte amb diferents administracions i partits polítics.

Tixis també ha apuntat que els fons Next Generation representaran un "impuls per la modernització" del sector, especialment pel que fa a la digitalització.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive