Mataró Sense Fils, secció local de la Fundació Guifi.net, promou una campanya perquè tots els estudiants de Mataró puguin connectar-se a Internet. L'objectiu de la iniciativa, que compta amb el suport de l'Ajuntament, és minimitzar la bretxa digital i que tots els alumnes, també els més vulnerables, puguin tennir connexió online per seguir estudiant durant el confinament per la Covid-19. Aquí hi ha tota la informació de la campanya. 

Com ho fan? La iniciativa “Cap estudiant sense Internet” es basa en la col·laboració veïnal i consisteix en compartir el WIFI amb les famílies amb infants en edat escolar que no en disposin. Un grup de voluntaris coordinats pel Punt de Voluntariat de l’Agència de Suport a l’Associacionisme de l'Ajuntament estan repartint cartells a les comunitats de veïns, on s'explica el que han de fer els residents que disposen de WIFI i la volen compartir. També hi donen detalls sobre el que han de fer els veïns que en necessiten per a finalitats educatives.

Mataró Sense Fils és la secció local de la Fundació Guifi.net, que es presenta com "una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral". El funcionament del sistema és a partir d'un acord d'interconnexió entre iguals: cadascú que hi participa obté connectivitat i a la vegada ajuda a estendre la xarxa.

Tauletes i kits wifi

A Mataró, aquesta iniciativa se suma a una altra mesura destinada a afavorir la connectivitat de tots els estudiants i trencar amb la bretxa digital. Es tracta del repartiment de tauletes i kits de connexió de wifi portatil perquè tots els alumnes puguin seguir el curs des de casa. Ho realitza la Generalitat, però l'Ajuntament hi ha col·laborat fent entrega  al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, d’un centenar de tauletes i kits. La inversió municipal és de 35.000 euros i les taules es reparteixen entre estudiants de 6è de primària, 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius. 

Proposta de resolució al Ple

D'altra banda, el Ple va aprovar una proposta de resolució presentada per ERC, que també anava en la mateixa línia. La proposta preveu que l'Ajuntament treballi per "garantir la connectivitat mínima dels col·lectius més desafavorits per tal de garantir la igualtat d’oportunitats tant laborals com formatives". El document també preveu que el consistori prepari un projecte "per donar cobertura Wifi especialment en aquelles zones geogràfiques de la ciutat on més mancances hi hagi".