vitamina D
vitamina D

Redacció

Aliments rics en Vitamina D

Prendre el sol de manera controlada però regular i incloure a la dieta aliments rics en Vitamina D és la fórmula ideal per tal de mantenir uns nivells saludables

Un 90% de les persones presenten analítiques amb quantitats de Vitamina D més baixes de les recomanades. És un problema endèmic i complicat de resoldre perquè aquest dèficit, fins i tot en aquells que tenen una dieta sana i equilibrada, es deu sobretot a les proporcions amb les quals absorbim aquesta vitamina. És a dir, els càlculs són que aproximadament el 80% d'aquesta vitamina ens arriba dels rajos del sol i que només un 20% ho fa a través de l'alimentació. Aquesta carència generalitzada, sobretot en els mesos d'hivern, té difícil solució per aquests factors; en els mesos més freds de l'any, evidentment és complicat prendre el sol. En un article anterior ja vam repassar la importància de tenir controlada aquesta vitamina en el nostre cos.

En els mesos d'estiu, cal trobar l'equilibri entre una exposició que ens permeti assolir bones quantitats de Vitamina D però sense que això sotmeti la nostra pell a cremades. Així doncs, podem concloure que el sol és la principal font de Vitamina D per al nostre organisme però que, segurament, aquesta absorció és més fàcil de controlar per la via de l'alimentació. Per tant, convé incloure a la dieta aquells aliments que contenen més Vitamina D.

Experts en nutrició apunten que si combinem l'exposició diària al sol -amb una mitja hora aproximadament seria suficient- amb el consum dels següents aliments, en principi no hauríem de tenir problemes per mantenir els nivells de Vitamina D.

 

Sardina

sardina

El peix blau és el rei de la Vitamina D. Sardines, verat, bonítol, tonyina, anguila, arengades, peix espasa... no només ens aportaran aquesta vitamina, sinó també altres nutrients essencials com els àcids grassos omega 3.

 

Làctics sencers

lactics

El fet que bona part de la població consumeixi làctics desnatats o semidesnatats també podria tenir relació amb el dèficit generalitzat de Vitamina D.

 

Vedella

vedella         

Tant el pollastre com la vedella són bones fonts de Vitamina D, encara que en menor quantitat que làctis, ous i, sobretot, peixos blaus.

 

Fetge

fetgepetit

És un altre dels aliments d'origen animal amb una gran quantitat de Vitamina D. El fetge de conill i el de vedella són especialment interessants, ja que podem considerar-los superaliments gràcies a la seva gran aportació en fòsfor, calci, potassi, àcid fòlic i vitamines A i C.

 

Alvocat

alvocat         

Molt ric en Vitamina D i, a més, conté àcids grassos cardiosaludables i altres vitamines de diferents grups, des de la C fins a la I o la provitamina A. També aporta nombrosos minerals, entre els quals destaquen el potassi, el calci o el magnesi.

 

Xampinyons

xampinyons         

Els bolets, en general, i els xampinyons, en particular, són bàsics de la dieta si volem mantenir els nivells d'aquesta vitamina.

 

Sol, amb precaució i justa proporció, i dieta. Pilars fonamentals perquè la Vitamina D no ens abandoni.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive