L’onada de protestes per una sanitat pública digna i amb prou recursos per atendre la ciutadania no és pas aliena a Mataró, ni molt menys. I un dels casos més flagrants segons les persones que en són usuàries és la del CAP de Cirera-Molins. Es coneix d’aquest que li falta espai i està pendent d’ampliació però les reclamacions per una millora de la qualitat assistencial d’aquest Centre d’Atenció Primària van en augment i es vehicularan aquest dijous, dia 2 de febrer, amb una assemblea oberta d’usuaris a les 19h l’Institut Thos i Codina. Allà es decidirà el recorregut de les protestes i accions que s’hagin de seguir a partir d’ara.
La situació límit que denuncien els usuaris no és cosa de testimonis aïllats. La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i Maresme, la Mesa per la Sanitat Pública de Mataró Nord i el moviment Marea Blanca configuren tres vèrtexs d’un triangle d’acció al que cal sumar les associacions de veïns dels dos barris afectats. La idea és fer pinya per demanar canvis respecte l’actual situació de l’equipament que, denuncien, presenta greus deficiències assistèncials.
En un punt de participació d’un dia de desembre, unes 350 persones es van expressar i 272 es van inscriure en unes accions que podrien prendre cos a partir de l’assemblea d’aquest dijous. Pot arribar una nova onada de protestes.
Una situació "inadmissible"
La Mesa per la Sanitat Pública de Mataró Nord considera “ inadmissible la saturació actual dels serveis d’atenció primària del CAP i les condicions de treball dels seus professionals, que estan repercutint en una degradació evident de la qualitat assistencial”. Però com plora la criatura? Com s’expressa aquesta denúncia o de què protesten alguns dels usuaris?
Algunes de les protestes són
- Llistes d’espera inadmissible per tenir cita amb el professional de referència. Donen hora de visita a més de 30 dies vista.
- Per donar resultats d’una prova diagnòstica (RX, analítica, ...), en lloc de visita presencial, el professional truca per telèfon després de 30 dies de la prova.
- Escandaloses deficiències en l’atenció telefònica: impossible contactar amb el CAP. No agafen el telèfon.
- Intolerable desaparició de les guàrdies. Cal desplaçar-se al CUAP o a l’hospital per urgències d’atenció primària, col·lapsant, més encara, aquests serveis.
- Evident insuficiència de recursos per atendre a la població de referència del CAP. Cal més personal i espais més dignes per a una assistència de qualitat.
- Nul·la coordinació amb els altres nivells assistencials: CUAP, Hospital, ...
- Recuperar i millorar els serveis sanitaris previs a la pandèmia. Cal 100% visites presencials amb el professional de referència en un termini no superior a 4 dies.
La mobilització pretén aconseguir que el funcionament assistencial del CAP millori en aquests aspectes. De l’assemblea n’ha de sortir el full de ruta clar de reclamacions i accions de pressió a tal respecte.
Comentaris (7)