El nou circuit d’urgències de Mataró: a on haig d’anar en cada cas?
El nou circuit d’urgències de Mataró: a on haig d’anar en cada cas?

El nou circuit d’urgències de Mataró: a on haig d’anar en cada cas?

El nou CUAP reordena l’atenció dels casos urgents a Mataró i el Maresme central; parlem amb el seu director per aclarir què cal fer en cada situació

Mataró ha inaugurat aquesta setmana el nou CUAP, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària. Ubicat al CAP del Camí del Mig, dona servei als 270.000 residents de la capital de la comarca de 14 municipis més del Maresme Central. El CUAP, que atén urgències de baixa i mitjana complexitat tan de medicina general com pediàtrica, és un model que ja s’està aplicant a altres punts del territori català i que suposa un canvi molt important en el model d’atenció mèdica. Parlem amb el director del centre, el doctor Josep Sorribes, per clarificar a on cal anar a partir d’ara en cas de necessitar atenció urgent.

El teu CAP segueix sent el referent. “Si tens una patologia no molt greu, que et permet desplaçar-te per tu mateix, en principi cal seguir anant al teu CAP”, explica Sorribes. Un dolor d’esquena agut, unes angines amb febre, una caiguda que t’ha deixat adolorit però en principi no presenta factura... Són qüestions que es poden atendre al CAP propi (mentre aquest estigui obert, de 8 del matí a 8 del vespre, de dilluns a divendres). Des d’allà es derivarà el pacient al CUAP si, per exemple, cal una analítica o una radiografia d’urgència. Si el problema es pateix en nits o festius, llavors sí, cap al CUAP.

Els casos més greus, a les urgències de l’Hospital. El nou CUAP atén casos de baixa i mitjana complexitat. És a dir, “aquells que no impliquen un risc vital imminent per al pacient”, com diu Sorribes. El servei d’Urgències de l’Hospital es restringeix a partir d’ara als casos en què sí es produeixi aquest risc, o bé el tractament a rebre sigui molt complex. Si s’hi acudeix amb una dolència menys greu, és probable que es demani al pacient redirigir-se al CUAP, a on serà rebut amb l’avís ja donat des de l’Hospital.

 

061 i els professionals decideixen per tu. No tota la responsabilitat de decisió recau en el pacient. Si aquest creu, per exemple, que és a punt de tenir un atac de cor, ha de trucar al SEM, que li enviarà una ambulància d’immediat, i els professionals de la mateixa determinaran què li passa realment i el portaran al centre on li correspongui segons la gravetat de la dolència. O, en canvi, si s’acosta al CUAP perquè es troba malament i resulta que allà li detecten que és un problema molt greu i urgent, l’estabilitzaran fins a l‘arribada del SEM per traslladar-lo a l’Hospital.

I llavors, quan vaig al CUAP? Entre les 8 del vespre i les 8 del matí en dies laborables, i les 24 hores els dies festius, el CUAP és el lloc on acudir si es pateix una dolència que requereix un tractament urgent però que no és especialment greu. Fora d’aquestes hores també s’hi pot anar directament, malgrat que si es pot, és preferible anar primer al CAP propi. “No deixarem pas ningú sense atendre, mai”, destaca el director del CUAP. En tot cas, la via d’accés més habitual al CUAP en horari diürn i laboral serà per derivació des del CAP, o bé des de les urgències de l’Hospital.

Visita de les autoritats a les instal·lacions. Foto: Ajuntament

Josep Sorribes, director del CUAP, en la inauguració amb les autoritats. Foto: Ajuntament

Què aporta el nou CUAP? Són 550m2 d’un espai totalment reformat, al qual s’accedeix des del passatge Antoni Diaz Conde, a tocar del Camí del Mig. Té 7 punts de consulta polivalents, 8 punts d’observació, un box de triatge i, com a novetats importants, servei de radiologia, d’analítica urgent i un box de reanimació cardiopulmonar (RCP), amb suport vital avançat i amb estabilització inicial fins a l’arribada del SEM.

Quanta estona m’hauré d’esperar? Una de les claus d’aquest nou model d’atenció d’urgències que s’estrena amb el CUAP és acabar amb els col·lapses habituals i reduir els temps d’espera. Fins ara el servei d’urgències de l’Hospital de Mataró solia presentar molts trams de col·lapse, i les persones amb patologies menys greus podien esperar fins a 5 o 6 hores. “A partir d’ara, al CUAP, el límit que ens hem de marcar és un màxim d’una hora i mitja”, resol el seu director. Un màxim per als casos de menys complexitat; no s’atendrà pas per hora d’arribada, sinó pel grau de complexitat de cada pacient. “Aquell que necessiti atenció immediata la rebrà, sense demora”, resol.

Punts d’atenció continuada. El CUAP atén un total de 15 poblacions del Maresme Central. Cal tenir en compte que es mantenen oberts els punts d’atenció continuada que l’Institut Català de la Salut té a Premià de Mar, Vilassar de Mar i Arenys de Mar. Aquests punts segueixen sent els referents per als veïns d’aquests poblacions i de municipis més petits adjacents en cas de dolència urgent no greu. Des d’allà se’ls derivarà al CUAP o a l’Hospital.

El CUAP es troba al Camí del Mig. Foto: R.Gallofré

El CUAP es troba al Camí del Mig. Foto: R.Gallofré

Soc malalt crònic, com em beneficia? El CUAP també es presenta com una solució per a les persones amb malalties cròniques. “Els pacients crònics i complexos tenen patologies de base que de tant en tant es compliquen i pateixen descompensacions, quelcom que sovint es pot reconduir amb unes hores de tractament en un centre sanitari com el nostre, de manera que no cal que vagin a l’hospital i ocupin un dels seus boxs”, explica el director del CUAP. El centre també és apropiat per oferir tractaments pal·liatius a persones amb malalties en fase terminal.

Descongestionar l’Hospital. El CUAP permet establir “una organització molt més estructurada” de les urgències al Maresme Central, gràcies al fet de tenir capacitat d’oferir tractaments endovenosos, analítica, radiologia, mantenir pacients en observació i donar continuïtat assistencial a pacients crònics. “Tot plegat ha de poder estalviar molta feina a l’Hospital de Mataró”, constata.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive