Diarrea del viatger: què és i com evitar-ho
Notícies relacionades
Diarrea del viatger: què és i com evitar-ho

La teva caca diu molt sobre la teva salut

En general, un no s’atura a mirar les seves deposicions, però convindria fer-ho per garantir que et trobes en un estat òptim de salut, ja que la teva caca pot explicar molt de tu

Saps què és l'escala de femta de Bristol? Bé, és un gràfic que s’utilitza en medicina i mostra com les deposicions duna persona diuen molt sobre la seva salut.

La femta és tot allò que elimina el teu cos després d'absorbir tot el que necessita dels nutrients que has ingerit. La seva forma ve determinada per quant de temps passa el menjar al còlon, i en general, el que ingereixes triga uns tres dies a sortir del teu cos.

Dolor abdominal, pesadesa, irritabilitat… El restrenyiment afecta més del 12% dels espanyols. El consum de fàrmacs, un estil de vida sedentari o una dieta pobra en nutrients en són algunes de les causes, segons la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD). En general, un no s’atura a mirar les seves deposicions, però convindria fer-ho per garantir que et trobes en un estat òptim de salut, ja que la teva femta pot explicar molt de tu (o del teu interior).

L'escala de femta de Bristol divideix els tipus de caca en set, perquè saber “com” anem al lavabo pot ser crucial per ajudar a determinar si tenim un problema que cal tractar.

Tipus 1

Si et costa anar al lavabo i fas alguna cosa així com “boletes de cabra”, és a dir, si deposes trossos durs, separats i no gaire grans, indica que la teva dieta és molt pobre en fibra i que probablement petits de no beure molta aigua o bé de no ingerir aliments que hidraten. Aquest tipus de femta pot dir que estem davant una persona que pateix restrenyiment. Beu més aigua i menja més fruita i verdura i milloraràs.

Tipus 2

Si la teva caca és com a tipus salsitxa formada per fragments grumollosos afegits, tampoc no és del tot sana: pot indicar que pateixes deshidratació i també, si és una cosa que s'allargui en el temps, restrenyiment.

Tipus 3

Si les teves femtes tenen forma de botifarra amb esquerdes, estàs fent caca de manera “normal” encara que encara pots millorar.

Tipus 4 (la millor)

Són els excrements ideals perquè són els que tenen una forma que indica que són més fàcils d'expulsar. La seva forma és una salsitxa tova. Indica que la dieta que segueixes és molt equilibrada i que menges de forma correcta. La caca perfecta s'enfonsa lleugerament.

Tipus 5

Si no et costa gens anar al lavabo però escretes trossets amb forma indefinida, això indica que el menjar ha estat poc temps processant-se. Se sol donar quan mengem molt o molt fort i és una caca normal si vas més d'una vegada al dia. A partir del tipus 5 es consideren excrements diarreics.

Tipus 6

Comencem a tenir diarrea seriosa quan deposem fàcilment trossos petits i aquosos de consistència pastosa.

Tiups 7

Diarrea total: aquosa, continua, sense trossos sòlids. Fes-te un brou d'arròs i beu molta aigua perquè t'estàs deshidratant. Si es perllonga en el temps, el millor és acudir a un especialista perquè ajudi a reconduir la teva dieta.

El color també és important

El color ideal de la femta és el marró. Si és verdosa indica que menges molts vegetals o que ha passat molt ràpid per l'intestí. Si és groga vigila, podries ser celíac, fes-t’ho mirar. També pot ser símptoma duna infecció o fins i tot podria indicar hepatitis. Si és negra, pot indicar múltiples afeccions com a úlcera, ja que normalment es deu a una presència alta de ferro. Si evacues tirant a blanquinós, de color pàl·lid, pots tenir un problema al sistema. I en el cas de defecar amb restes de sang, el millor és que truquis al metge immediatament, ja que podria ser símptoma de malalties greus, com el càncer.

Font: lavanguardia.com/cribeo

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive