Baixar la tapa del vàter
Notícies relacionades
Baixar la tapa del vàter

Més val que baixis la tapa del vàter a partir d'ara

En aquest article intentarem dirimir perquè és important baixar la tapa del vàter i que no ho hem de fer només per no sentir la teva parella rondinant de perquè no ho has fet

Baixar la tapa del vàter abans de tirar-lo ja no és tan sols una qüestió higiènica sinó també de salut. Així ho han determinat uns científics especialitzats en aerosols de la Universitat de Colorado, als Estats Units, que han posat llum sobre què passa quan tirem la cadena del vàter.

Què passa quan tirem la cadena del vàter? Doncs que els líquids i sòlids dipositats tiren avall. Però no només passa això. Aquesta investigació ha permès mesurar la velocitat i la propagació dels aerosols: minúscules gotetes que salten fora de la tassa per la força del xoc de l'aigua que cau amb la que està en repòs. Els resultats s'han publicat a la revista Scientific Reports.

Els aerosols poden transmetre diverses malalties infeccioses, com ara la Covid o la grip. Quan descarrega l'aigua, els vàters expandeixen patògens presents a la femta. Comprendre el comportament d'aquestes partícules, que poden transportar patògens intestinals comuns, com ara el bacteri E.coli o la salmonel·la, era important per mitigar el risc.

Això és especialment significatiu als lavabos públics, per on pot passar molta gent i hi poden haver diverses persones sense relació alhora, de manera que hi ha més risc de transmissió.

S’ha comprovat que aquests aerosols són molt més enèrgics i de més ràpida propagació del que es pensava. Les gotetes van a una velocitat de dos metres per segon. La força cinètica impulsa aquests aerosols fins a una alçada de metre i mig. Les gotes més grans es dipositen sobre les superfícies en qüestió de segons, però les més petites (gotetes de menys de menys de 5 micres) poden seguir a l'aire durant diversos minuts. I amb elles, els patògens.

Per això és important baixar la tapa abans de tirar la cadena, que farà d'escut, igual que la màscara fa d'escut dels aerosols que expulsem en respirar.

Com millorar la higiene del bany

També fonamental recordar la necessitat de rentar-nos les mans sempre després d'haver fet servir el lavabo i que hi hagi una bona ventilació. És ben normal que quan el lavabo ocupa una cambra interior sense finestra i es recorri a un ventilador com a mitjà per airejar-lo.

Els autors de l'estudi també proposen que a més de crear unes tapes tan tancades com sigui possible, s'analitzin els seus resultats per dissenyar els vàters de manera que evitin tant com sigui possible aquests aerosols tan potents.

Font: SaberVivir

Comentaris (8)

Pac Fa 7 mesos
Lo nunca visto.Primero haces popo...luego coges la escobilla y con la tapa del water bajada tiras de la cadena para que no se expandan los germenes...y finalmente levantas la tapa y sorpresa!!! ...el popo sigue pegado🤦☺️👍🤦🤦
Dora J. Pérez Fa 7 mesos
Gràcies per l'article. Li reenviare al meu marit perquè ho entengui d'una p.. a vegada.
jfuertesf Fa 7 mesos
Ai mí lo que me sorprende es que esto no se haga siempre. De pequeño me lo enseñaron en casa. Hay cosas que son "de cajon". Llámenme raro.
Marga Riera Fa 7 mesos
Clar, us ofen un article sobre normes higièniques relacionades amb la m…a, però no teniu cap inconvenient en escampar-la per xarxes… aquest es el nivell!
Mataroní empipat Fa 7 mesos
es la manera que te la redacció del cap gros de preparar-nos per la onada de rodents que començaran a sortir del clavagueram i entrar a les vivendes pel WC.
Antonio Recio Fa 7 mesos
No tenéis nada mejor de lo que hablar? Qué vergüenza ajena.
C2 Fa 7 mesos
Redacció: Abaixar la tapa (no baixar). Estirar la cadena (no tirar de).
Albert Fa 7 mesos
I no només per motius d'higiène! A la nostra comunitat de la Ronda de la República se'ns colaven RATES per a la tassa del wc!! Van fer obres al edifici del costat i això va provocar que se'ns infiltressin aquests 'inquilins' per als desaigües del nostre edifici. Vam estar setmanes patint cada cop que obriem la tapa.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive