A mesura que ens fem grans, és normal que el nostre cos canviï i comenci a presentar més dificultats per mantenir-se actiu i sa. És molt important que ens cuidem des de ben petits per enrederir tots els símptomes de l’edat. Un d’ells és l’aparició de taques a la pell, però no és l’única causa per la qual poden sortir. Per aquest motiu, a continuació us expliquem quins són els tipus de taques a la pell, a més de com es poden prevenir i tractar.
Tipus de taques a la pell: per què surten?
Tothom qui arribi a una edat suficientment avançada acabarà per tenir taques a la pell. Normalment són inofensives, però és important conèixer els tipus que pot haver i com són els seus símptomes per saber com actuar davant de cada situació, a més de poder prevenir-les a temps. Per començar, cal esmentar que les taques a la pell es denominen hiperpigmentació i es tracta de la manifestació física que surt quan el cos produeix un excés de melanina. Els símptomes principals de les taques a la pell es centren en el canvi en la coloració d'alguna zona de la pell, així com en la seva grandària. Solen ser indolores, però depèn del tipus:
- Taques pigmentàries: solen ser taques senils. Són plaques petites i enfosquides la causa principal de les quals és l'exposició solar, així que solen aparèixer en zones exposades com la cara, les mans i els braços.
- Hiperpigmentació inflamatòria: apareixen al curar una lesió a la pell i romanen en forma de taques planes. Són comunes en persones amb acne, per exemple.
- Melasma o cloasma: coneguda popularment com a "màscara de l'embaràs", ja que afecta fins al 90% de les dones embarassades com a conseqüència d'influències hormonals i píndoles anticonceptives. Es manifesta en forma de zones fosques i irregulars en cara o braços.
Per suposat, si dubtem sobre quin tipus de taques ens estan sortint a la pell el més recomanable és acudir a un dermatòleg especialista per a que ens ofereixi la seva visió professional i recomani un o altre tractament.
Prevenció i tractaments de les taques a la pell
Hi ha determinats factors que són ineludibles, però altres poden prevenir-se amb antelació. Com podeu imaginar, tot i que a l’estiu a tots ens agradi lluir una pell morena, no és recomanable exposar-nos massa al sol i menys fer-ho sense portar una protecció solar adequada. D’altra banda, és recomanable consultar a cada especialista les possibles influències hormonals de determinades medicacions.
Quant a tractaments, els més emprats són les exfoliacions químiques i la laserteràpia, tot i que no estan exempts de ser lleugerament invasius per a la pell. El primer consisteix a aplicar una solució àcida a la zona afectada per eliminar capes superficials. Mentre que el segon té gairebé el mateix efecte que el primer però és més precís, ja que el dermatòleg té més control en el tractament. Hi ha altres tractaments alternatius que han sorgit en els darrers anys, però un cop més la situació ideal passa per visitar a un dermatòleg especialitzat per a que valori cada situació i tipus de pell.
Font: top doctors
Comentaris