conserves de peix saludables
conserves de peix saludables

Són saludables les conserves de peix?

Gairebé tothom ha pres algun cop tonyina en llauna o altres conserves de peix, però, són bones i saludables? Us ho expliquem per sortir de dubtes.

Prendre peix de forma habitual és molt recomanable per poder obtenir tots els beneficis que aporta aquest aliment al nostre cos. Per sort, al nostre territori tenim molt fàcil el poder trobar peix fresc per prendre cada dia. Tot i això, el que no tots tenim és temps per a preparar-ho bé. Per aquest motiu i per altres, podem optar per les conserves de peix com la tonyina en llauna, per exemple. A continuació us expliquem si són bones i saludables o no, ja que sol haver molts dubtes al voltant d’aquesta qüestió. 

Són bones les conserves de peix? Beneficis i perills a tenir en compte

Les llaunes de conserva de peix poden ser d’un bon processat i mantenir part de les propietats de les seves versions originals. Un tret important a tenir en compte és que és preferible comprar llaunes al natural o en oli d'oliva, ja que si comprem i mengem les llaunes en oli de gira-sol estem aportant en excés àcids grassos omega 6 i el que hauríem de buscar és un equilibri entre omega 3 i omega 6.

Però no està tan clar, ja que hi ha estudis que demostren que el contingut d'omega 3 del peix gras enllaunat és bo, mentre que d’altres diuen que no ho és. La recomanació que us podem fer, en línies generals, és prioritzar el peix fresc, que és el que garanteix totes les seves propietats, i deixar el de llauna per a situacions puntuals. Tot i això, és recomanable prendre-les de tant en tant, per exemple, un cop a la setmana.

Sigui com sigui, aquí us deixem una sèrie de beneficis que si han estat confirmats al 100%:

  • Econòmic: el peix en llauna és més barat, normalment, que el fresc.
  • Varietat: hi ha de molts tipus diferents, així que tenim entre on escollir quan anem al supermercat.
  • Disponibilitat: al ser conserves, es mantenen durant tot l’any, així que no hem d’estar pendents de les temporades en les que aquests peixos estan disponibles a la natura. 
  • Durabilitat: per suposat, al portar conservants i venir en llauna, aquests productes tenen una data de caducitat molt longeva. 
  • Baix impacte ecològic:  un aspecte important a destacar és que l’'impacte ecològic de consumir conserves de peix és bastant reduït. Ja que les conserves no necessiten fred, la seva cadena de comercialització i tractament és menys contaminant. A més, els envasos són reciclables i els hi podem donar un segon ús tant a casa (en el cas de les conserves en vidre) com a la indústria transformadora (les de llauna).

Com podeu comprovar, no és tracta d’un perillós ultraprocessat, però si que podem incloure les conserves de peix dins de la categoria de processats. D’aquesta forma, recomanem mirar la llista d’ingredients que venen a cada producte per descobrir quin tipus d’oli porten i, en general, si són bastant naturals o és tracta d’aliments amb un alt grau de químics i conservants. Com a tot, no s’ha d’abusar però no passa res ni ens perjudicarà menjar peix en conserva.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive