Les farmàcies s'impliquen en els tests PCR
Les farmàcies s'impliquen en els tests PCR

Salut promou PCR amb kits d'automostra disponibles a les farmàcies

Començarà d'aquí a un mes i consistirà en recollir i retornar un potet a la farmàcia després d'haver rebut una invitació a participar-hi

El Departament de Salut ha anunciat aquest divendres una estratègia de cribrartge massiu que té com una de les principals mesures la implementació de PCR d'automostra a les farmàcies. La mesura començarà d'aquí a un mes aproximadament i es dirigirà a totes les persones majors de 18 anys, tot i que es començarà amb els majors de 50 anys. Aquest cribratge replica el mecanisme que ja es fa servir en el programa de detecció precoç del càncer de còlon, que consisteix a recollir i retornar un potet a la farmàcia després d'haver rebut una invitació a participar-hi.

En aquest cas, cada persona recollirà un kit per a l'automostra, que serà de frotis nasal; és a dir, el que haurà de fer és introduir-se el bastonet a dins del nas uns 2 centímetres i fer-lo girar.  El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha subratllat que, a diferència de la mostra nasofaríngia, aquest no és un procediment invasiu i cadascú se'l pot fer. "És molt més invasiu furgar-se el nas", fins i tot ha dit per deixar-ho clar.

El secretari de Salut Pública ha destacat que aquest sistema té els avantatges de comptar amb les farmàcies a partir d'una logística que ja tenen preparada amb el cribratge de càncer de còlon. El doctor Argimon ha subratllat que és una estratègia "cent per cent viable". Argimon ha puntualitzat que el que proposen no és un "cribratge a l'eslovaca", amb referència al que van fer en aquest país per testar tota la població en pocs dies. El secretari de Salut Pública ha assenyalat que aquest tipus de cribratge massiu de pocs dies no se'l poden plantejar a curt termini, ja que requeriria una gran capacitat logística, amb uns 35.000 voluntaris. Ara bé, ha apuntat que no descarten cap estratègia per més endavant.

El pla de Salut

La mesura dels PCR a les farmàcies forma part d'una estratègia que impulsa Salut amb diversos tipus de cribratges entre la població general i entre col·lectius específics de cara a les properes setmanes. "Ara que la corba del virus està baixant, és el moment de tornar a sortir a buscar el virus", ha afirmat Argimon, en la presentació de l'estratègia del departament per acompanyar el pla de reobertura de la segona onada de la covid-19, que començarà el proper dilluns. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la intenció és "anar a buscar el virus" amb cribratges comunitaris, intensius, en zones d'alta incidència però també en llocs estratègics amb unitats mòbils i temporals. 

Cribratge massiu per detectar rebrot al Mataró Parc, dissabte passat

Cribratge massiu per detectar rebrot al Mataró Parc

Salut recuperarà els cribratges poblacionals que van començar a l'estiu i que van allargar-se fins abans de la segona onada, en zones amb alta incidència. Una altra de les propostes és fer tests ràpids amb automostra en clubs esportius entre majors de 18 anys. La idea és aprofitar l'esport amateur per arribar a persones de més de 18 anys, ja que els infants ja es troben en un entorn bastant testat com és l'escola. També es volen potenciar els cribratges en entorns laborals i entre els professionals sanitaris.

A banda, Salut vol intensificar els cribratges a les residències, on ara se n'estan fent cada quinze dies entre els professionals. A més, el departament preveu incorporar 500 professionals per als serveis de vigilància epidemiològica. Amb aquestes noves contractacions, el circuit de rastreig tindrà prop de 3.000 professionals entre tots els perfils.
 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive