La psoriasi, una malaltia amb diferents capes
La psoriasi, una malaltia amb diferents capes

La psoriasi, una malaltia amb diferents capes

La psoriasi afecta la pell, però darrere d’aquesta malaltia superficial s’hi amaguen problemes que van més enllà

La psoriasi és una malaltia de la pell que es caracteritza per l’aparició de lesions rogenques i escamoses, especialment en colzes, genolls i cuir cabellut. Aquests són els punts més sensibles, però pot afectar indistintament qualsevol part del cos. Les lesions, a més, poden provocar picor o dolor. Tot i que hi ha un component genètic, són diversos els factors que poden acabar desencadenant aquesta afectació. La base és en realitat una disfunció en el sistema immunitari. És molt important tenir en compte que no és una malaltia contagiosa.

Es tracta d’una malaltia que afecta homes, dones i infants sense distinció. En conjunt té una afectació d’entre un 1 i un 3 % de la població. Encara que pot començar a qualsevol edat, és habitual que apareguin els primers símptomes entre els 15 i els 25 anys. La psoriasi és una malaltia que té greus repercussions en el dia a dia de les persones que la pateixen, especialment en els àmbits físic, emocional, sexual i laboral. Una afectació que es pot arribar a equiparar a la que pateixen les persones afectades de diabetis o artritis, per exemple. 

La psoriasi té un component genètic. Pot tenir certs factors que afavoreixin la seva aparició, però això no vol dir que sigui una malaltia hereditària. Alguns d’aquests factors són l’estrès, certes infeccions i el tabac. A més, determinats elements poden començar un brot o empitjorar la seva clínica, com per exemple els canvis de clima que puguin ressecar la pell, alguns medicaments o lesions a la pell provocades per cops o traumatismes. 

Una de les particularitats de la psoriasi és que pot aparèixer i desaparèixer en diferents moments, tot i que en molts casos és una malaltia que acompanya el pacient al llarg de la vida. Tot i que avui dia és una malaltia que no té cura, existeixen diversos tractaments que en milloren els símptomes i eviten que pugui derivar en altres condicions com artritis psoriàsica, afeccions cardíaques, obesitat, diabetis i depressió. Cada pacient ha de disposar d’un tractament personalitzat, fet a mida pel seu dermatòleg, en funció de les particularitats de la seva psoriasi i de com es manifesta. 

Elements que poden ser favorables per al seu control són, en molts casos, l’exposició solar, perquè el sol té beneficiosos efectes antiinflamatoris, i també la minimització del consum d’alcohol. Es tracta de pautes que poden ser útils per a la majoria dels pacients, però sempre és recomanable seguir les instruccions del metge especialista. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive