Aquest dilluns, 14 de març, es compleixen dos anys exactes de la declaració de l’estat d’alarma i de l’inici del confinament domiciliari. Eren els primers dies i setmanes de la pandèmia de Covid-19. Els més difícils i traumàtics, pel nombre de morts, la desconeixença de l’abast i el trauma familiar, social i de salut mental que va suposar. Dos anys més tard i gràcies a les vacunes, la pandèmia camina cap a la seva fi. O més ben dit cap al seu alleugeriment definitiu. Sempre que no aparegui una altra variant, autoritats i experts retarden una futura setena onada fins a la tardor. I la preveuen lleu. També llavors hi havia torna de quarta dosi pels col·lectius més vulnerables.
El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla valora que si res no canvia i no arriba una variant molt disruptiva, es podria esperar una setena onada cap al setembre, però no abans. Quan es compleixen dos anys del confinament sever, Trilla ha afirmat Salut preveu que entre 35 i 40 CAP recullin mostres per monitoritzar la covid a Catalunya a partir d'abril
Trilla. assegura que encara no es pot cantar victòria però sí ha celebrat que la situació ara és molt diferent gràcies a la vacunació i la immunitat adquirida. Valora que s'ha aconseguit controlar la gravetat de la malaltia i s'ha reduït fins a 20 vegades la mortalitat. Tot i això, ha afirmat que una setena onada arribarà, en quant a increment de casos. Ha afegit però que, si no canvia el virus, hauria de ser lleu i no posar en entredit el sistema sanitari. Amb tot, creu que la covid-19 no desapareixerà mai del tot i que s'haurà de conviure amb el virus.
Sobre la quarta dosi de la vacuna, va ser el Conseller de Salut Josep Maria Argimon que va afirmar diumenge a la ràdui que no és descartable en les persones més vulnerables, i l'ha situada a la tardor.
Ara, retirar mascaretes
La pantalla d’ara, la propera, és la de retirar mascaretes. Antoni Trilla insisteix que és moment d'"anar retirant" la mascareta en interiors i que s'hauria de començar per les escoles. En declaracions a La2 i Ràdio 4, ha avalat el model de començar a retirar-la al primer curs de primària i anar pujant un curs per setmana fins que cap a mitjans d'abril es pugui fer la retirada general.
Tot i això, ha apuntat que s'hauria de mantenir en segons quins entorns, com hospitals, residències i transports públics; i en el cas de persones vulnerables. D'altra banda, Els hospitals seqüenciaran els casos greus i també es vigilaran les aigües residuals.
Pel que fa a la mascareta en interiors, Argimon ha demanat un cop més deixar d'utilitzar-la ja a les escoles de forma gradual. Ha explicat que en altres països, com Andorra, s'ha retirat fa tres setmanes i no han tingut ni un sol rebrot als centres educatius. Salut trasllada la qüestió cada setmana en el marc del Consell Interterritorial però la resposta és que no hi ha consens.
Comentaris