Uns 2.000 nadons moren a l'Estat espanyol cada any en la recta final de l'embaràs o durant els primes dies de vida. Les famílies que han de passar per aquesta atenció necessiten un acompanyament específic i continuat, al qual vol donar resposta ara l'Hospital de Mataró amb un nou protocol durant el procés de pèrdua i dol perinatal.
El Consorci Sanitari del Maresme, ens gestor de l'Hospital, compta amb un equip multidisciplinari liderat per ginecòlogues i llevadores que ha elaborat un nou protocol d’actuació per atendre i acompanyar les famílies que pateixen aquesta situació. També hi ha participat pediatres, psicòlegs, infermeres, anestesistes i treballadores socials.
Des de l'Hospital recorden que eentre el 10% i el 20% dels embarassos són fallits i acaben en un avortament espontani. Dintre d’aquests es troben les morts perinatals, que són aquelles que es produeixen des de la setmana 20 de gestació fins a la primera setmana després del naixement. Les causes d'aquestes morts solen ser el naixement prematur, defectes congènits, compliacions en el part, infeccions intrauterines o malalties maternes greus, entre d'altres.
El nou “Protocol d’atenció a la pèrdua i al dol perinatal” elaborat pels professionals de l’Hospital, preveu, entre d'altres mesures, facilitar un acomiadament íntim de la família al nadó, fotografiar el nadó, crear una caixa de records amb el nom, les empremtes, la polsera identificativa, la roba...Identificar l’habitació de l’Hospital amb una papallona a la porta per crear un entorn tranquil i segur per a la família, o oferir informació per gestionar la pèrdua i el dol després de l’alta hospitalària
Tal i com assenyalen des de l'hospital, El dol perinatal és una resposta psicològica normal davant d’una pèrdua, amb símptomes habituals com ara ganes de plorar, tristesa, ràbia, soledat, insomni o ansietat. Aquest fet pot derivar en depressió o estrès posttraumàtic, pels quals cal ajuda de professionals.
Comentaris