El monument a l'espai per al dol perinatal al Cementiri de Les Valls de Mataró
Notícies relacionades
El monument a l'espai per al dol perinatal al Cementiri de Les Valls de Mataró

Espai per al dol perinatal al Cementiri de Les Valls de Mataró

S'estrena un nou àmbit destinat a la memòria dels bebés que no van arribar a néixer o que van morir als pocs dies del seu naixement.

El Cementiri de Les Valls de Mataró ha estrenat un nou espai destinat a la memòria dels bebés que no van arribar a néixer o que van morir als pocs dies del seu naixement. Es tracta d'una zona dedicada al dol perinatal que es va donar a conèixer dissabte, dia 15, coincidint amb el Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal. Segons l’Organització Mundial de la Salut la mort perinatal és aquella que es produeix entre la setmana 22 de la gestació i els primers 7 dies després del naixement.

Els infants que moren durant l’embaràs, el part o poc després comporten un dol que sovint és minimitzat, tal i com es vol mostrar en el Dia Mundial dedicat a aquesta qüestió. Altres municipis catalans ja han dut a terme iniciatives similars com la que ara fa Mataró al seu cementiri municipal. L'objectiu principal és reconèixer aquest dol que sol ser invisibilitzat, minimitzat idesacreditat. També es vol permetre a les famílies que hagin passat per aquestes doloroses circumstàncies disposar d’un lloc on dipositar flors o records dels seus éssers difunts. 

FfH TQUWQAACjiO

Imatge de l'espai habilitat. Foto: Ajuntament

L’espai de record està ubicat entre les barres de nínxols números 8 i 9. Es tracta d’un conjunt escultòric que integra una roca granítica existent, sobre la qual emprenen el vol nou papallones blaves. Compta amb una inscripció en record als infants que no han arribat a néixer. La posada en marxa del nou espai de dol respon a una petició tant de l’Associació Ania, formada per famílies que han viscut aquesta pèrdua, com dels professionals del Consorci Sanitari del Maresme que atenen situacions d’aquest tipus.

El Consorci Sanitari del Maresme està ultimant un protocol per atendre les famílies que pateixen dol perinatal des d’un punt de vista multidisciplinar. Aquest protocol guiarà les actuacions dels professionals d’obstetrícia, infermeria, llevadores, pediatria o altres disciplines la intervenció de les quals es consideri necessària quan es produeixi una mort perinatal o neonatal.

FfH TQUXkAYlfsT
La inauguració de l'espai de dol perinatal. Foto: Ajuntament


A més, el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat al juny de 2021 una resolució presentada per ERC per al reconeixement públic del dol perinatal i neonatal. Entre altres, el text emplaçava al consistori a posar-se al costat de les famílies que han tingut una pèrdua d’aquest tipus, a habilitar-hi un espai de suport i confort i donar-lo a conèixer.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive