Paracetamol o ibuprofè.
Paracetamol o ibuprofè.

Redacció

Els metges alerten dels perills de l’automedicació

Els analgèsics i els antibiòtics són els fàrmacs més consumits sense supervisió mèdica

Quins símptomes presenta la diabetis? Quines són les causes del mal de cap? Com es pot detectar un herpes? Aquestes són algunes de les consultes més freqüents sobre salut a Google. Entre un 50 i un 60% dels internautes espanyols realitzen consultes sobre la seva salut als principals cercadors d’internet. Les principals qüestions que es fan a la xarxa són sobre malalties, símptomes o possibles remeis. Els professionals de la salut però, alerten de la perillositat d’aquesta pràctica tan habitual degut a l’excés d’informació, la manca de fiabilitat de la mateixa o les males pràctiques que se’n derivin. 

Precisament un dels riscos de la cerca de remeis i possibles cures a través d’internet és que el pacient s’acabi auto medicant, una pràctica que també representa un risc molt important per a la salut. De fet, els metges alerten del potencial perill que comporta “la manca de criteri del pacient”.

El Ministeri de Salut espanyol alerta que l'automedicació és una pràctica àmpliament estesa a les llars de tot l’estat. I apunta que els analgèsics i els antibiòtics són els medicaments que més s’acostumen a prendre en auto medicació. Segons un informe d’aquest estament públic, els fàrmacs que requereixen recepta també es prenen per iniciativa del propi pacient sense prescripció mèdica, ja sigui per reutilització de recepta o perquè s’adquireixen directament a les farmàcies. En general, prendre medicaments sense consulta prèvia amb el metge pot provocar perjudicis com ara que alguns processos greus poden quedar emmascarats pels efectes dels fàrmacs, es pot arribar a barrejar diferents tipus de medicaments per una mateixa finalitat, el mal ús per a finalitats no indicades, la freqüència de reaccions adverses, entre d’altres 

Si ens fixem en els fàrmacs que més s’autoconsumeixen com els analgèsics, el seu ús sense supervisió pot comportar un increment dels riscos d’efectes adversos i també la possibilitat que certes patologies es converteixin en cròniques pel tractament sostingut en el temps. Pel que fa a la presa d’antibiòtics sense recepta provoca una resistència bacteriana. De fet, la comunitat científica considera Espanya un dels països amb majors taxes de resistència bacteriana.

Per prendre qualsevol medicament, cal tenir en compte diversos factors: que sigui eficaç sobre els símptomes, que sigui fiable i també segur. Un dels principals reptes dels metges és, precisament, actuar com a agents educadors dels pacients perquè tinguin eines per discriminar en quins casos pot ser convenient repetir una pauta o en quines situacions és imprescindible consultar els professionals.

Comentaris (2)

1 Jubilado Fa 1 mes
Si no dominas "Mi Salud" y no tienes quien te ayude. Si en el CAP tardan un promedio de 8 dias en atender una visita no presencial (por Internet). Si no tienes 100.- € para pagar una visita particular y si tu conciencia te dice no colapsar urgencias. LO TIENES CLARO.-
Farmacèutic.... Fa 1 mes
A la foto hi falten un parell de pastilles més i també un parell o tres de supositòris.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive