Cada cop més persones majors de 65 anys viuen soles. Foto: Arxiu
Notícies relacionades
Cada cop més persones majors de 65 anys viuen soles. Foto: Arxiu

Més de 5.000 mataronins majors de 65 anys viuen sols

La solitud no desitjada en les persones grans és un problema de salut pública que va en augment i l'Ajuntament de Mataró es compromet a fer-hi front

A Mataró hi hia 5.124 persones de més de 65 anys que viuen soles, segons el darrer cens a data de l'1 de gener d'enguany. Aquesta xifra va en augment, tant a Mataró com a la resta del país, fruit de l'envelliment de la població i d'altres canvis estructurals en la manera com vivim. Això comporta que cada cop hi hagi més gent gran que pateix soledat no desitjada, al qual l'Ajuntament de la capital del Maresme hi vol fer front.

El Ple Municipal va aprovar una Proposta de Resolució presentada per ERC, el principal grup de l'oposició, que assenyala la necessitat d'atendre la soledat no desitjada com un problema social creixent a la ciutat, i que cal fer´ho des d'un enfoc multidisciplinari. En concret, l'acord preveu un treball conjunt amb totes les Entitats del sector per aprofundir en el coneixement del número de persones grans que es troben en situació de solitud no desitjada.

L'objectiu de la mesura serà disposar d’un cens de gent gran sola permanentment actualitzat, que permeti la realització d’un acompanyament telefònic permanent i alineant en aquest objectiu a totes les entitats que treballen a Mataró. A partir de les dades obtingudes, s’obriran diverses possibilitats i iniciatives, que es podran ajustar a cada circumstància personal.

12 foto 01 gent gran 11 1280x644

Un casal de la gent gran a Mataró

En la Proposta presentada per ERC es recorda que a l’any 2020 l’Ajuntament va publicar  l’estudi “Mataró ciutat amiga de les persones grans” que recollia dades aportades per moltes persones grans de la ciutat. En aquest estudi ja es valorava la solitud no desitjada com un dels problemes importants de Mataró. 

D'altra banda, a l'any 2021 Mataró es va sumar a la prova pilot Nexes de la Diputació de Barcelona, que va estudiar l’impacte de la solitud no desitjada i va fer un seguiment de les persones entrevistades a diferents ciutats de la provincia. Malgrat que el projecte va ser positiu, es va constatar la problemàtica d'incloure les persones soles, sobretot homes, en el programa, davant del rebuig a participar-hi que molts d'ells presentaven. Per això es vol anar més enllà amb una atenció al problema amb més recursos i des de múltiples òptiques.

Tal i com assenyala el document aprovat, els experts apunten que la vida en solitari continuarà creixent, tenint compte que l'esperança de vida ha augmentat, que es produeixen més ruptures de parella abans de la jubilació, i que cada vegada hi ha més persones que arriben a l'última etapa de la vida en solteria o sense parella estable.

L'OMS assenyala que la solitud no desitjada com una qüestió de salut pública perquè pot tenir importants repercusions en la salut de les persones: deteriorament cognitiu, depressió, pèrdua de mobilitat, malalties cardiovasculars i mortalitat avançada. Viure sol, per tant, és un problema quan genera aïllament social i sentiment de solitud.

 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive