Cada cop més persones majors de 65 anys viuen soles. Foto: Arxiu
Notícies relacionades
Cada cop més persones majors de 65 anys viuen soles. Foto: Arxiu

Més de 5.000 mataronins majors de 65 anys viuen sols

La solitud no desitjada en les persones grans és un problema de salut pública que va en augment i l'Ajuntament de Mataró es compromet a fer-hi front

A Mataró hi hia 5.124 persones de més de 65 anys que viuen soles, segons el darrer cens a data de l'1 de gener d'enguany. Aquesta xifra va en augment, tant a Mataró com a la resta del país, fruit de l'envelliment de la població i d'altres canvis estructurals en la manera com vivim. Això comporta que cada cop hi hagi més gent gran que pateix soledat no desitjada, al qual l'Ajuntament de la capital del Maresme hi vol fer front.

El Ple Municipal va aprovar una Proposta de Resolució presentada per ERC, el principal grup de l'oposició, que assenyala la necessitat d'atendre la soledat no desitjada com un problema social creixent a la ciutat, i que cal fer´ho des d'un enfoc multidisciplinari. En concret, l'acord preveu un treball conjunt amb totes les Entitats del sector per aprofundir en el coneixement del número de persones grans que es troben en situació de solitud no desitjada.

L'objectiu de la mesura serà disposar d’un cens de gent gran sola permanentment actualitzat, que permeti la realització d’un acompanyament telefònic permanent i alineant en aquest objectiu a totes les entitats que treballen a Mataró. A partir de les dades obtingudes, s’obriran diverses possibilitats i iniciatives, que es podran ajustar a cada circumstància personal.

12 foto 01 gent gran 11 1280x644

Un casal de la gent gran a Mataró

En la Proposta presentada per ERC es recorda que a l’any 2020 l’Ajuntament va publicar  l’estudi “Mataró ciutat amiga de les persones grans” que recollia dades aportades per moltes persones grans de la ciutat. En aquest estudi ja es valorava la solitud no desitjada com un dels problemes importants de Mataró. 

D'altra banda, a l'any 2021 Mataró es va sumar a la prova pilot Nexes de la Diputació de Barcelona, que va estudiar l’impacte de la solitud no desitjada i va fer un seguiment de les persones entrevistades a diferents ciutats de la provincia. Malgrat que el projecte va ser positiu, es va constatar la problemàtica d'incloure les persones soles, sobretot homes, en el programa, davant del rebuig a participar-hi que molts d'ells presentaven. Per això es vol anar més enllà amb una atenció al problema amb més recursos i des de múltiples òptiques.

Tal i com assenyala el document aprovat, els experts apunten que la vida en solitari continuarà creixent, tenint compte que l'esperança de vida ha augmentat, que es produeixen més ruptures de parella abans de la jubilació, i que cada vegada hi ha més persones que arriben a l'última etapa de la vida en solteria o sense parella estable.

L'OMS assenyala que la solitud no desitjada com una qüestió de salut pública perquè pot tenir importants repercusions en la salut de les persones: deteriorament cognitiu, depressió, pèrdua de mobilitat, malalties cardiovasculars i mortalitat avançada. Viure sol, per tant, és un problema quan genera aïllament social i sentiment de solitud.

 

Comentaris (5)

Pablo Fa 2 mesos
El Ayuntamiento podría proveer un local grande con cocina, para que esta gente que está sola acuda por la mañana, se pueda preparar la comida allí con ayuda de algún asistente y comer en ese lugar con otras personas. Que tengan unas buenas butacas para aquellos que en vez de jugar al dominó quieran satisfacerse con una relajante siesta y por la tarde una merienda/cena antes de tornar a sus respectivos hogares. Y si ponen una cancha de petanca, ya sería una pasada. Ya sé como llevarlos.
Teresa Fa 1 any
la ajuntamen lo que a de fer es tornar obri els menjedors dels casals dons les persones que estem soles ana a dina en es mol bo dons tenim companyia al mens a la hore de dinar si ja esfa ball i bingo perque no mengedors
xxx Fa 1 any
Tot quedarà amb un no res... Com tot, si el mateix alcalde no vol ni escoltar les crítiques siguin de persones grans o no
Anonim Fa 1 any
Com es nota que s'apropen eleccions, fins ara no us heu adonat compte d'aquest problema? Vinga vinga que se us veu el llautó. Bote dimissió
És com posar la guineu a cuidar la aviram Fa 1 any
ERC ha comptabilitzat 5000 cases amb avis sols i vulnerables. ERC dona suport a les okupacions perquè no respecta la propietat privada. La finalitat seria bona si no es tractes d'un partit que ha demostrat un total interès per degradar la societat autòctona.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive