“Una persona té un problema a la cama, una altra al braç i una tercera al cap. Totes són iguals. Totes tenen un problema de salut. El tema és que la radiografia t’ensenyarà de què es tracta el dolor a la cama o el braç i, en canvi, accedir al cervell de cada persona és realment complicat. Imagina com ho vivim les persones amb problemes de salut mental. És realment fotut però hem de conscienciar a la població que som iguals que la resta de persones, en el sentit que tots patim alguna dolència”. Parla Albert Gutiérrez, a qui van diagnosticar un trastorn psicòtic quan tenia 17 anys. Amb molt d’esforç, l’atenció necessària i el suport de la família, ha pogut fer vida normal amb el pas dels anys. Ell és el fundador de la Marxa per la Salut Mental, que aquest any celebra la seva onzena edició a Mataró. És un dels actes que s’han preparat a la ciutat en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.
- Consulta el programa d'actes del Mes de la Salut MentaL del CFP aquí
El 'Mes de la salut mental’ són actes organitzats exclusivament pel Centre de Formació i Prevenció
L’acte central portarà per títol ‘Joves i salut mental’, i es farà el dia 20 d’octubre a l’emblemàtic Foment Mataroní. Durant la jornada, que començarà amb una benvinguda a les 09.30h, s’estrenarà el curtmetratge ‘Criden el meu nom’ i es farà una taula rodona sobre el tema de la salut mental i els joves. També s’entregaran els premis del concurs VOLART, un certamen que té com a finalitat potenciar l’art com una via privilegiada d’expressió subjectiva i, de la mateixa manera, promoure la solidaritat entre entitats, col·lectius i persones de la comunitat.
D’altra banda, durant el mes d’octubre i fins al 8 de novembre, es podran veure dues exposicions de la temàtica a la capital del Maresme. El 4 d’octubre obre les portes, a l’Espai Alterarte, la mostra de Lidia Fané ‘Mamífers, art i salut mental’. El 19 d’octubre serà el torn de Simó Gràcia, que presenta ‘Fragments abstractes’ a La Lola.
Un concurs a Instagram serà la manera de conscienciar via xarxes socials. L’etiqueta #lasalutmentalés servirà perquè cadascú pugui explicar com entén, a nivell personal, aquest concepte. Hi haurà premi: dues inscripcions gratuïtes a la Marxa per la Salut Mental del mes de novembre.
La Marxa per la Salut Mental
“Un 25% de la població ha patit o patirà algun trastorn psicològic. L’esport és bàsic en temes de salut mental”, exposa el fundador de la marxa, Albert Gutiérrez. L’onzena edició d’aquesta activitat serà el dia 26 de novembre.
Tothom que vulgui participar-hi, pot apuntar-s’hi a la Plaça de Santa Anna (18 i 25 de novembre de 16.30 a 20.30h) o a la Plaça Isla Cristina (18 i 25 de novembre de 10 a 14h, o del 13 al 24 del mateix mes de 16.30h a 20.30h). L’escola Cor de Maria i el Centre de Psicologia Clínica Maresme són altres llocs que recolliran inscripcions.
- La Marxa comptarà amb dos recorreguts que tenen el seu punt de sortida i arribada a la platja del Callao.
- Els beneficis obtinguts serveixen per organitzar ‘Esport per a tothom’, la festa de l’esport inclusiu.
Comentaris