Intel·ligència artificial mataronina per al diagnòstic de disfàgia
Intel·ligència artificial mataronina per al diagnòstic de disfàgia

Intel·ligència artificial mataronina per al diagnòstic de disfàgia

Desenvolupen la primera spin-off mèdica de l'Hospital de Mataró en suport al diagnòstic clínic basats en intel·ligència artificial per al cribratge de la disfàgia.

La spin-off AIMS-Medical (Artificial Intelligence Massive Screening) del Consorci Sanitari del Maresme ha estat guardonada amb una subvenció de 100.000 euros per part de la Generalitat de Catalunya, en el marc del programa "Start-up Capital per a empreses tecnològiques emergents 2023" concedit per l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa. Aquesta inversió té com a objectiu impulsar el desenvolupament de la primera spin-off del Consorci, que treballa en la creació d'un sistema de suport al diagnòstic clínic basat en la intel·ligència artificial per al cribratge de la disfàgia.

AIMS-Medical sorgeix com a resultat d'un projecte desenvolupat per un grup de professionals del Consorci Sanitari del Maresme. Aquest projecte es centra en l'elaboració d'un algoritme que utilitza la intel·ligència artificial per identificar pacients de la tercera edat amb risc de patir disfàgia. Aquest software, anomenat AIMS-OD, ja ha estat validat i s'està implementant a l'Hospital de Mataró com a part del projecte PECT "Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores", el qual rep finançament dels Fons de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER).

La missió d'aquesta spin-off és desenvolupar tecnologies de cribratge massiu que permetin als professionals de la salut millorar el diagnòstic de malalties associades a les síndromes geriàtriques. L'objectiu principal és la creació d'una plataforma de serveis de suport al diagnòstic clínic basada en la intel·ligència artificial. Aquesta plataforma utilitza mètodes d'aprenentatge automàtic supervisat per predir el risc de desenvolupar una o diverses patologies en pacients hospitalitzats i d'atenció primària.

Actualment, el diagnòstic de la disfàgia i altres malalties relacionades amb les síndromes geriàtriques és un procés lent, ineficient i depèn en gran mesura de recursos humans. Només un 20% dels pacients hospitalitzats amb disfàgia són cribrats i diagnosticats adequadament. La nova tecnologia que desenvoluparà AIMS-Medical té com a objectiu millorar aquesta situació i reduir l'infradiagnòstic de la disfàgia, així com de les seves principals complicacions, com la pneumònia per aspiració i la malnutrició. Amb la subvenció atorgada per la Generalitat, la companyia planeja dur a terme el seu pla de negoci per als anys 2023-2024 i continuar treballant en aquesta important eina de suport per als professionals sanitaris.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive