Una inferma a cada insrtitut per atendre la salut emocional
Una inferma a cada insrtitut per atendre la salut emocional

Una infermera a a cada institut per a atendre la salut emocional

L'acció s'emmarca en el programa Salut i Escola i a partir del curs 2024-2025 s'hi incorporaran els centres de primària

banner estudiocapi 23
 

Els departaments d'Educació i Salut ampliaran a partir d'aquest mateix curs el programa Salut i Escola perquè cada centre de secundària del país disposi d'un referent d'infermeria. L'objectiu és promoure la salut i el benestar emocional en l'entorn educatiu a través d'una professional que atendrà els alumnes amb dubtes o consultes, i que s'encarregarà de resoldre'ls o redirigir-los als serveis que corresponguin. L'any passat el programa arribava al 70% d'instituts, i de cara al curs 2024-2025 es començarà a implementar també als centres educatius de primària per arribar a la totalitat d'escoles al cap de tres anys. Representants d'USTEC han rebut els consellers amb una xiulada per reclamar un increment de pressupost a Educació.

El programa funciona des de l'any 2019, amb una sèrie d'eixos d'actuació que se centren en aspectes com la salut mental, la sexual, la prevenció del consum de susbtància addictiu es, la promoció d'hàbits saludables o la prevenció de violències. El curs passat el programa s'implantava en un 70% dels centres de secundària, amb 551 infermeres repartides en 771 instituts.

Al llarg d'aquell curs, es van obrir unes 18.000 consultes de 10.870 adolescents, de les quals un 65% es van poder resoldre des del mateix servei al centre. Aquestes solen ser de diferent tipologia depenent de l'entorn del centre i del mateix alumne, moltes de les quals estan relacionades amb dubtes o aspectes vinculats a identitat sexual, malestar emocional, la relació amb els companys i l'entorn, o malestar del dia a dia que no tenen eines per afrontar.

La presentació del nou programa
La presentació del nou programa

 

Ara, però, s'ampliarà el rang de centres per arribar a la totalitat d'instituts aquest mateix curs. "Disposar d'una persona referent en l'àmbit de salut ajudarà a identificar les necessitats que hi ha i optimitzar la coordinació entre els recursos del sistema educatiu i de salut", ha destacat la consellera d'Educació, Anna Simó, en la presentació del programa a l'Institut Numància de Santa Coloma de Gramenet.

El fet de disposar d'un referent d'aquesta tipologia permet als alumnes adreçar-se a ella, ja sigui de manera voluntària com a través d'algun membre de la comunitat educativa o la família. "Ho fa amb garanties de privacitat, sabem que és determinant per formar en hàbits saludables", afegeix Simó.

Atenció als centres

El programa suposa que les professionals d'infermeria es desplacin als centres educatius, dedicant unes 2,5 hores setmanals a cada institut i 4 en cas de zones de vulnerabilitat o en programes prioritaris. En les atencions, es fan visites individuals als alumnes a través de la consulta oberta, que es deriva a altres serveis en cas que sigui necessari.

L'objectiu és promoure l'adquisició d'hàbits saludables, acompanyant l'alumne i detectant situacions de risc per evitar que es cronifiquin o derivin en situacions de més gravetat. "Molts cops no s'atreveixen a explicar situacions que viuen a un pediatra o a una infermera, com ara bulling, temes d'identitat sexual o alteracions que tenen, i aquí ho expliquen, decidim si s'ha de derivar i activar altres recursos, i fem un seguiment fins la seva resolució", explica Anna Marchal, infermera a la regió sanitària metropolitana nord i que atén joves a l'Institut Numància.

Salt a la primària

El programa no es queda aquí, i el Govern treballa perquè a partir del curs 2024-2025 es comenci a implementar també als centres de primària de tot el país. "Ho farem de manera progressiva en tres anys per tenir una infermera de referència a les escoles", ha apuntat el conseller de Salut, Manel Balcells. D'aquesta manera es donarà cobertura a tota la comunitat educativa.

El cost d'implantació del programa a la totalitat de centres de secundària és de 15 milions d'euros, mentre que a tota la primària serà d'uns 12 milions.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive