L'Hospital de Mataró prioritza els parts naturals. Foto: Arxiu
L'Hospital de Mataró prioritza els parts naturals. Foto: Arxiu

L'Hospital de Mataró prioritza els parts naturals i fa menys cesàries que la mitjana

L'Hospital celebra aquest divendres Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, dedicat al part segur i respectuós

L'Hospital de Mataró prioritza el procés fisiològic del part i minimitza, sempre que és possible, la instrumentalització i les cesàries, que se situen per sota de la mitjana catalana. Així ho expliquen des del Consorci Sanitari del Maresme, coincidint amb la celebració, aquest divendres, del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, dedicat al part segur i respectuós.

L’Hospital de Mataró té un índex de parts instrumentalitzats de tan sols el 15%, mentre que durant el 2020 va practicar cesàries a un 19% dels parts, percentatge que se situa per sota de la mitjana catalana (entre el 22 i el 24% als centres públics). Des del Consorci constaten que s'intenta rebaixar al màxim la medicalització del part, és a dir, l'ús d’oxitocina, episiotomia o part instrumentat, i que qüestions com el trencament de la bossa de forma artificial es reserva als casos que realment ho necessiten, sempre d’acord amb la mare.

Una deles prioritats és humanitzar l'atenció, mantenint una comunicació constant entre la mare i l'equip assistencial per garantir el confort i el benestar emocional de la dona. També es facilita la presència d’un acompanyant en tot moment i el contacte “pell amb pell”, mitjançant el qual la mare sosté el nadó tot just després de néixer i es manté amb ella a partir de llavors, quelcom que ja va ser premiat pel Ministeri de Sanitat l'any 2014. 

D'altra banda, s'intenta que la mare s’estigui a l’hospital el mínim temps possible. Això s'aconsegueix amb el pla d'alta precoç personalitzat per a cada casa que preveu, sota condicions de màxima seguretat i si no hi ha hagut complicacions, que la mare i el nadó puguin marxar a casa 24 hores després del part. Al dia següent els visita la llevadora del Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Mataró.

Des del mes de novembre passat, l’equip de llevadores organitza sessions informatives online per donar a conèixer com s’aborda el part a l’Hospital de Mataró i resoldre els dubtes que es puguin plantejar entre les assistents. De moment, ja hi han participat prop de 200 dones embarassades, i totes elles valoren molt positivament la iniciativa. Les sessions es realitzen l’últim dimarts de cada mes i la següent serà el dia 28 de setembre a les 10 h i per assistir-hi cal apuntar-se mitjançant el correu infopart@csdm.cat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive