Una llar vulnerable augmenta la possibilitat de patir obesitat infantil
Una llar vulnerable augmenta la possibilitat de patir obesitat infantil

Redacció

Els greixos saturats i el colesterol

Cal distingir entre greixos insaturats, saturats i trans, que són els pitjors

La major part dels greixos que consumim es troben en els aliments com a àcids grassos, unes estructures químiques que s’agrupen en forma de triglicèrids (és a dir, tres àcids grassos). Els diferents tipus de greixos es diferencien entre ells segons el tipus d’àcids grassos que constitueixen aquests compostos (segons la seva longitud o nombre d’àtoms de carboni i el nombre de dobles enllaços que presenten).

Els greixos saturats són aquells compostos per àcids grassos saturats (això és, àcids grassos que no presenten cap doble enllaç). Els greixos rics en àcids grassos saturats són sòlids a temperatura ambient, com la mantega. En general, s’associa la ingesta d’àcids grassos saturats amb un pitjor perfil lipídic (colesterol total i colesterol LDL) i, per tant, a major risc de malaltia cardiovascular. Així doncs, els experts recomanen avui dia moderar el consum de greix saturat a un màxim del 10% de l’aportació calòrica total, evitant els aliments que són font d’aquest tipus de greixos.

L’augment notable de les malalties relacionades amb l’alimentació (obesitat, hipercolesterolèmia, etc.) ha fet que cada vegada més persones s’interessin pels aliments i intentin portar una dieta més sana i equilibrada d’acord amb un estil de vida saludable. D’aquí l’interès per conèixer les calories que es consumeixen i el tipus de greixos que contenen els aliments. En distingim tres:

  • Greixos saturats, que ja els hem definit.
  • Greixos insaturats, que són els que posseeixen un doble enllaç, o dos o més dobles enllaços. Els aliments rics en greixos insaturats són líquids a temperatura ambient. Un exemple és l’oli d’oliva.
  • Greixos trans, que són els pitjors. Pocs greixos naturals aconsegueixen una configuració trans; tan sol els greixos que han sofert fermentació en l’estómac dels remugants i que es troben en la seva carn o llet. També mitjançant el procés industrial d’hidrogenació parcial (utilitzat per obtenir greixos més sòlids a partir d’olis vegetals o altres grasses animals) o amb altres processos que es fan servir per a la refinació d’olis o greixos. Durant l’escalfament i la fritada a altes temperatures també es produeixen greixos trans.

Els greixos o lípids de la dieta són una de les grans fonts energètiques per a l’ésser humà. Últimament han adquirit mala fama, ja que són una de les fonts calòriques més importants. No obstant això, alguns tipus de greixos són imprescindibles per a un òptim estat de salut.

Font: consumer.es

Comentaris (2)

Jaume Fa 1 any
Poca divulgació per la gent del carrer i molt de "doble enllaç" que ves tu a saber que és.
Marga Fa 1 any
Veig que ara us interesseu en publicar notícies sobre la salut. Tot és molt positiu però penso que també hauríeu de promocionar que a la ciutat de Mataró n'hi hagués restaurants mes sans i amb menys "fritures". També fer un plan d'educació a les escoles oerque els percentatges d'obesitat infantil són alarmants.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive