La factura cara de la pandèmia: la salut mental dels joves
La factura cara de la pandèmia: la salut mental dels joves

La factura cara de la pandèmia: la salut mental dels joves

Creix la preocupació per l’augment de casos i sol·licituds d’atenció per diferents trastorns el darrer any a Catalunya

Quan sembla que poc a poc escampa la pitjor part de la tempesta, comença el recompte de danys causats. La pandèmia de la Covid-19 no és pas història encara però els seus efectes més enllà del virus i la seva incidència es comencen a fer notar. Un dels més claus és el de la salut mental. Alguns trastorns relacionats amb aquesta branca són com els blaus després d’un cop: tarden a sortir. Però quan surten es fan avinents i dolorosos. La pandèmia està passant factura i en aquest sentit preocupen especialment els fills i filles, els infants i joves. Singularment afectats en molts dels seus àmbits de socialització, ara és quan apareixen els danys.

I és que l’impacte del coronavirus en la salut mental és un dels indicadors de salut més rellevants que s’han produït en el darrer any. L’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2020 mostra que el 13,7% de les dones de més de 15 anys pateixen depressió major o severa enfront del 9,6% de l’any 2019, i un 10,6% (7,5% 2019) dels infants de 4 a 14 anys tenen probabilitat de patir un problema de salut mental. En aquesta franja d’edat, el percentatge s’eleva fins al 13,5% en infants de classe social menys afavorida mentre que disminueix fins a un 6% entre els infants de classe social més afavorida.

Durant la pandèmia, els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van augmentar en un 21% els casos atesos de trastorn del comportament alimentari alhora que també es van incrementar les urgències psiquiàtriques en joves per intent d’autòlisi, autolesions i alteracions de conducta, i les hospitalitzacions d’adults.

Salut incrementarà en 80 milions d’euros el pressupost destinat a la salut mental, una inversió que suposarà un augment del 17,5% del pressupost de salut mental que l’any 2020 va ser de 457,5 milions d’euros.

Dades

  •  21% han pujat les atencions per trastorn de retruc entre joves
  •  17,5% augmentarà el pressupost destinat a salut mental
  •  52  equips nous d’intervenció a domicili es posaran en funcionament

Salut activa nous programes

El Departament de Salut crearà 52 equips d’intervenció per atendre infants i joves a domicili amb problemes de salut mental. L’objectiu és que aquests equips es vagin desplegant arreu del territori en els propers dos anys. Estaran formats per professionals interdisciplinaris que abordaran crisis a la pròpia llar, amb una atenció intensiva de dos a tres cops per setmana i de tres a quatre mesos. A més, el Departament també ha confirmat que abans que acabi l’any hauran entrat en funcionament 10 equips comunitaris d’atenció intensiva en salut mental a domicili.

El Departament també ha iniciat ja el desplegament de dos importants programes de promoció i prevenció de la salut mental i addiccions. Un és el Pla de Prevenció del Suïcidi (PLAPRESC) 2021-2025, que es va presentar el setembre passat i que té l’objectiu de reduir de cara al 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari.

Entre les línies d’actuació futures s’inclouen també el reforç de l’atenció als problemes lleus de salut mental i addiccions que s’atenen a l’atenció primària amb equips integrats per psiquiatres, psicòlegs clínics i infermeres incrementant l’atenció psicològica i psicoeducativa i reduir la prescripció de psicofàrmacs i la transformació i reconversió de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada, en els pròxims deu anys, que ha de permetre avançar cap a un model inclusiu per potenciar la recuperació, la inserció i els suports en l’entorn de vida de les persones amb trastorns. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive